Депутати взялися за дату виборів президента

Четвер, 12 лютого 2009, 07:26

Рішення про дату виборів президента Верховна Рада ухвалить у березні.

Так вирішив комітет з держбудівництва та місцевого самоврядування, який у середу вперше розглянув на своєму засіданні колізію з виборчим календарем, передає "Німецька хвиля".

На засіданні констатували, що існують різні підходи до розрахунку дати виборів.

Комітет визначив, що Верховна Рада має ухвалити рішення по суті 4 березня.

Наразі зареєстровано дві альтернативні постанови: депутата від БЮТ Андрія Шевченка із датою 27 грудня та депутата від "НУ-НС" Геннадія Москаля із датою 25 жовтня.

Тим часом, на переконання незалежних оглядачів, реальний торг буде між датами 27 грудня і 17 січня, формально поки не зареєстрованою, але заявленою представником президентського секретаріату Ігорем Пукшином.

БЮТівець Шевченко переконаний, що для країни не принципово, яку саме дату зрештою обрати, але внести ясність потрібно якомога швидше.

Свій варіант він аргументує, зокрема, тим, що Rонституція передбачає чіткий термін президентських повноважень - 5 років.

"Якщо президент був інавгурований у січні 2005 року, то інавгурація наступного президента має бути у січні 2010 року. Для того, щоб ми могли привести до присяги наступного президента в січні 2010 року, вибори повинні відбутися якнайпізніше в грудні 2009 року", - каже Шевченко.

Попри те, що президент Віктор Ющенко ще місяць тому сказав, що звернувся до Конституційного Суду, аби той розібрався з датою наступних президентських виборів, до суду це подання так і не дійшло, каже Шевченко.

Він також наголошує, що повноваженням оголошувати день виборів наділений лише парламент.

"Конституція не залишає жодних можливостей для маневру. Конституція пише дуже чітко, що лише Верховна Рада може визначити дату президентських виборів і зобов’язана це зробити. Ні президент, ні Конституційний Суд", - сказав Шевченко.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування