Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Звільненню "Фаїни" заважали навіть в Україні?

Четвер, 12 лютого 2009, 09:36

Керівник служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж заявляє, що в ході спеціальної операції зі звільнення українських моряків судна "Фаїна" 4 рази виходили на реальний варіант викупу, однак 4 рази усе ускладнювалося і зривалося.

Як розповів Маломуж агентству "Інтерфакс-Україна", у ході переговорів на піратів із різних країн чинився тиск.

"Зараз не можу сказати вам конкретно, але витоки (інформації) були навіть з України. Ті, хто чинив тиск на піратів, були зацікавлені, щоб викуп не був переданий, говорили про те, що в української сторони немає коштів, що Україна може здійснити і спеціальну операцію зі знищення піратів, і тому переговори з ними треба припиняти", - зазначив він.

У результаті, за словами Маломужа, переговори припинялися.

"Потужні сили, ми про них не говоримо, але реально знаємо, чинили не тільки тиск на піратів, але й на лідерів кланів", - сказав Маломуж.

За його словами, пірати дійсно вірили своїм партнерам і переривали переговори.

Маломуж розповів також деталі доставки викупу піратам на судно "Фаїна". За його словами, літак, летячи з України до Кенії, змушений був дозаправлятися на території Сомалі, де в останній момент при зльоті після заправлення була зроблена спроба захопити літак. Однак в останній момент літак усе ж таки злетів.

Маломуж також зазначив, що безпосередньо гроші на "Фаїну" доставляв невеликий літак - такі були умови піратів.

У свою чергу країна, яка привезла гроші, висловила свої умови. Перед тим як гроші були передані, уся команда піратів вишикувалася на судні. Гроші скинули на парашутах у двох контейнерах у море.

Як доповнив пізніше в інтерв'ю журналістам судновласник "Фаїни" Вадим Альперін, у Кенію гроші везли на літаку "Челенджер", у якому було 5 осіб, у тому числі екіпаж і судновласник. "Екіпаж, судновласник, у тому числі й співробітники розвідки України", - зазначив він.

Після того як гроші були доставлені в Кенію, за словами Альперіна, з Кенії гроші вже доставлялися на судно на маленькому спортивному літаку, у якому були присутні 3 осіб.

Як відомо, судно "Фаїна" з українським екіпажем і вантажем зброї було захоплене сомалійськими піратами 25 вересня минулого року і було звільнене 5 лютого цього року.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...