Європарламент передумав стратегічно дружити з Росією?

Четвер, 12 лютого 2009, 16:45

Європейський парламент буде рекомендувати делегації Євросоюзу на переговорах про нову базову угоду з Росією виключити з його тексту слова про "стратегічне партнерство".

Про це повідомили в четвер на слуханнях у комітеті з міжнародних справ Європарламенту його голова Яцек Саріуш-Вольськи й автор доповіді по Росії Януш Онишкевич.

Разом з тим Європарламент має намір підкреслити життєву важливість співробітництва між ЄС і Росією. Черговий раунд переговорів пройде в п'ятницю.

Після подій у Грузії і газового конфлікту, заявив Саріуш-Вольськи, коментуючи виступ свого російського колеги Костянтина Косачова, у ЄС "міняється парадигма" сприйняття Росії.

"Так, є сумніви, що між нами може бути стратегічне партнерство, тому ми більше не вживаємо таке формулювання в наших офіційних документах", - сказав він, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Відзначивши важливість Росії як країни з великою територією і могутнім військовим потенціалом, але в 16 разів меншим, ніж у ЄС, валовим продуктом, Саріуш-Вольськи висловив сумнів у тім, що Росія є цілком надійним партнером.

"Так, ми хотіли б стратегічного партнерства, щоб Росія розділила наші цінності, щоб у внутрішній дискусії в ній перемогли "західники", а не ті, хто їм протистоїть", - підкреслив він, але відзначив при цьому, що поки про це говорити рано.

Доповідач Онишкевич визнав, що в ЄС існують різні думки з приводу стратегічного партнерства з Росією. Але взяла гору позиція, що таке партнерство може бути тільки при наявності великої кількості цінностей, поділюваних обома сторонами.

"Зараз їх занадто мало. Але зате є загальні стратегічні інтереси", - визнав він, особливо відзначивши енергетичну безпеку Європи.

За словами Онишкевича, у Європі викликало заклопотаність те, що Росія залишає за собою право захищати військовою силою своїх громадян за кордоном.

Що стосується розбіжності цінностей, то в цьому контексті він послався на особливий погляд Росії на демократію, поняття "суверенної демократії".

Косачов, зі своєї сторони, заявив, що Росія зробила свій вибір на користь стратегічного партнерства з ЄС. "Ми будемо рекомендувати своїм перегомовникам включити ці слова в назву майбутньої базової угоди", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування