Моряки Фаїни зійшли на берег

Четвер, 12 лютого 2009, 17:26

Дві години потому, як судно "Фаїна" прийшло в порт Момбаса (Кенія), екіпаж зійшов на берег.

Екіпаж у складі 17 чоловік зустрічали офіційна українська делегація на чолі з керівником Служби зовнішньої розвідки Миколою Маломужем і делегація уряду Кенії, яку очолював помічник міністра оборони Давид Мусіла.

"Увесь світ переживав за долю і стежив за подіями навколо "Фаїни", за переговорами, що велися по звільненню екіпажа, це були важкі переговори", - сказав Маломуж, виступаючи на мітингу з нагоди прибуття "Фаїни" у кенійський порт.

Він підкреслив, що завдяки спільним зусиллям з кенійською стороною ця операція завершилася успішно, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Маломуж зазначив, що Україна виступає з ініціативою твердої протидії піратству на рівні ЄС, країн СНД, НАТО.

Він також ще раз повторив, що техніка, яка знаходилася на судні "Фаїна" - це легальна поставка зброї.

Маломуж передав представникам Міністерства оборони Кенії макет танка, сказавши, що цим українська сторона символізує, що вантаж переданий кенійській стороні.

Як зазначив прес-секретар кенійського уряду Альфред Мутуа, усі "дуже щасливі, що "Фаїна" нарешті причалила до берега і військовий вантаж, який йшов довгий час, доставлений".

Він нагадав, що в грудні в Кенії за підтримки американського уряду проходила конференція по боротьбі з піратством.

На цій конференції прийшли до висновку про необхідність присутності морських сил в Індійському океані, які були б представлені силами США, Данії, Індії, Великобританії, Туреччини, НАТО, Росії й України.

Мутуа підкреслив необхідність координації зусиль цих країн для того, щоб протидіяти піратам і зробити безпечним Індійський океан.

Він також повідомив, що Кенія буде продовжувати військове співробітництво з Україною і це співробітництво буде відкритим, у тому числі і для преси.

Від екіпажа "Фаїни" на мітингу виступив старший помічник Віктор Нікольський.

"Дуже важко справитися з хвилюванням. Спасибі усім, хто брав участь у нашому звільненні", - сказав Нікольський, підкресливши, що вони вільні, але пам'ятають і уболівають по смерті капітана судна Володимира Колобкова.

Після мітингу всі члени екіпажу піднялися на борт "Фаїни", де вже були присутні медичні працівники, щоб пройти медичне обстеження.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування