"Фаїну" захопили за наводкою з Одеси, а з кризового штабу був витік інформації?

П'ятниця, 13 лютого 2009, 08:39

Суховантаж "Фаїна" сомалійські пірати захопили за наводкою з Одеси, а надалі про всі дії щодо порятунку судна піратам ставало відомо від джерел у вищих ешелонах влади.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на свої джерела в Службі зовнішньої розвідки України (СЗР).

Джерела газети стверджують, що в Україні можуть знаходитися ті, хто був причетний до захоплення судна: спецслужби упевнені, що суховантаж був захоплений по наводці.

"Коли "Фаїна" вийшла в море, за одну-дві години з Одеси з номера грузинського оператора був зроблений дзвінок на номер сомалійських піратів. Так що пірати знали, що буде йти корабель зі зброєю, і чекали саме його", - заявило джерело у СЗР.

Крім того, видання пише, що проведенню спецоперації зі звільнення моряків і судна заважав витік інформації з кризового штабу, створеного при Раді нацбезпеки й оборони для координації дій зі звільнення судна.

"Бувало, що буквально одразу по закінченню нашої наради інформація про прийняті рішення ставала відома піратам. Очевидно, у сомалійської діаспори в Києві є зв'язки в найвищих ешелонах влади", - журився представник кризового штабу.

За інформацією газети, в результаті у Службі зовнішньої розвідки прийняли негласне рішення припинити взаємодію з кризовим штабом і останні два тижні відмовлялися надавати йому інформацію.

"Ми працювали напряму, без посередників. Виконуючи доручення голови СЗР, ми відмовляли в інформації навіть Гавришу (Степан Гавриш, перший заступник секретаря РНБО, керівник кризового штабу), у зв'язку з чим було деяке нерозуміння", - стверджує джерело.

Гавриш спростував інформацію, категорично заявивши, що "витоку зі штабу не було і не могло бути", а СЗР "до сьогоднішнього дня взаємодіє зі штабом, надаючи всю інформацію". "Буде поганим знаком, якщо сьогодні почнуть з'ясовувати відносини ті, хто займався цією роботою", - додав Гавриш.

Однак наявність проблем в інформаційній взаємодії держорганів, які координували операцію зі звільнення "Фаїни", підтверджують і прес-релізи секретаріату президента: 10 і 11 лютого прес-служба СП розіслала прес-релізи, які повідомили, що достовірною інформацією про "Фаїну" володіють лише СЗР і СП, а "інші джерела, у тому числі офіційні, не заслуговують довіри".

"В останні дні величезна кількість людей коментували ситуацію з "Фаїною", не володіючи всією інформацією. Зокрема, такі коментарі поширювали і державні чиновники", - пояснила керівник головної служби інформаційної політики СП Лариса Мудрак.

Єдиним держчиновником, який "несанкціоновано коментував" 11 лютого ситуацію з "Фаїною", був Гавриш. У бесіді з газетою він визнав, що міг припуститися "незначної інформаційні нестиковки" у коментарях.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:23
На Донеччині росіяни вдарили по житловому сектору: загинула жінка
17:06
На Полтавщині ТЦК звернулися в поліцію: просять доставити близько 30 тисяч людей до військкоматів
17:05
"Спроба покращити імідж": Комісію ООН з прав жінок очолила Саудівська Аравія
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
Усі новини...