Чиновники неофіційно визнають: звільнення "Фаїни" провели "дуже погано"

П'ятниця, 13 лютого 2009, 09:07

Незважаючи на офіційні заяви про те, що операція зі звільнення "Фаїни" була дуже ефективною, неофіційно чиновники говорять протилежне.

"Операцію провели дуже погано, і це потрібно визнати", - сказав газеті "Комерсант-Україна" один із представників кризового штабу, створеного при Раді нацбезпеки й оборони для координації дій зі звільнення судна.

"Чотири з половиною місяці (судно знаходилося у полоні) – це величезний термін, процес був неприпустимо затягнутий", - підкреслив він.

Газета має у своєму розпорядженні копію довідки, підготовленої Службою зовнішньої розвідки України для інформування держорганів про підсумки спецоперації зі звільнення "Фаїни", - у ній описуються досягнення СЗР, а також проблеми, які виникли в ході операції.

Зокрема, у документі зазначається, що "питання силового варіанта було зняте з самого початку у зв'язку з негарантованістю його успіху, високою імовірністю людських жертв, а також обмеженою готовністю України до проведення таких операцій за кордоном", а мирні переговори з піратами ускладнювалися "фактором вантажу" (зброї).

"Низка іноземних спецслужб, у тому числі провідних держав... уживали заходів, спрямованих на блокування і затягування переговорів з метою витіснення України з африканських ринків озброєння", - говориться в документі. Джерело видання у СЗР зазначило, що йдеться насамперед про втручання російських спецслужб.

У доповіді СЗР також підкреслюється, що переговори про сплату викупу неодноразово зривалися. У прес-службі СЗР стверджують, що "випадків втручання третіх осіб у переговори було близько 30, і щоразу це заважало процесу".

"У листопаді судновласник зібрав $2 млн, пірати були готові на угоду. Але потім з Києва піратам надійшла інформація про те, що влада України може запропонувати більше. І пірати, звісно, захотіли більше", - розповіло джерело про один із випадків.

"Утручання було, у тому числі з боку українських політичних сил. Але я не хотів би уточнювати, про які партії йдеться", - підтвердив цю інформацію керівник прес-служби СЗР Олександр Скрипник.

Депутат від Партії регіонів Інна Богословська зазначила: "Ми дійсно збирали гроші... Тоді йшлося про те, що потрібен викуп у розмірі $8 млн. Самі ми, звичайно, не могли стільки зібрати, але надавали оргпідтримку і внесли свою лепту".

Також, за словами Скрипника, переговорний процес був зірваний у грудні – громадянкою США Мішель Лінн Балларін, так званою принцесою Амірою, що виступала посередником. За деякою інформацією, в українському кризовому штабі погодилися залучити Балларін, бо МЗС надав їй позитивну характеристику. Та після її втручання сума викупу зросла до $3,5 млн. – у результаті СЗР і судновласник відмовилися від її послуг.

Утім, за інформацією "Комерсанта", остаточна сума викупу насправді склала не $3,2 млн, як повідомлялося, а майже $4 млн, з яких тільки $3,2 млн потрапило піратам, а решта грошей пішли "на супутні витрати".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування