Експерти бояться, що в Раді трапиться "кидок"

П'ятниця, 13 лютого 2009, 12:32

Вірогідність дострокових парламентських виборів є мінімальною, вважають у Комітеті виборців України.

Таку думку висловив на прес-конференції в Києві голова правління КВУ Ігор Попов.

"Це складно юридично та організаційно, при відсутності політичного сенсу. Загострення протиріч у Партії регіонів показало організаційну неготовність партії до активних злагоджених дій у найближчій перспективі. Найближчими загальними виборами будуть президентські", - вважає експерт.

В березні 2010 року відбудуться загальні вибори міських та сільських голів, також є велика вірогідність проведення в березні 2010 року виборів усіх депутатів місцевих рад.

Керівництву основних політичних сил вигідно поставити вибори місцевих рад саме на 2010 рік, тому вони зможуть вплинути на відповідні юридичні рішення. В такому разі кандидати в місцеві ради стануть своєрідними "кріпаками" в штабах кандидатів у президенти.

"Адже лише ті, хто активно працюватиме на президентську кампанію, зможуть претендувати на включення в місцеві виборчі списки партій-фаворитів. Цьому могла би завадити реформа системи місцевих виборів і повернення до "мажоритарки", але це не вигідно керівництву парламентських партій", - зазначають в КВУ.

Наступного тижня експерти очікують суперечки довкола затвердження нових міністрів.

"Уряду буде дуже важко задовольнити кадрові претензії достатньої кількості мікрофракцій у ВР, щоб набрати потрібну кількість голосів на підтримку кандидатур. Тепер на свою квоту, окрім всіх інших, претендуватиме і "група Пинзеника", оскільки демарш близьких до міністра економіки депутатів остаточно "поховає" коаліцію", - каже Попов.

"Можна очікувати спроби провести кадрові зміни в пакетному голосуванні, щоб не сталося несподіваного "кидка", - вважає експерт.

На наступному тижні ВРУ також може прийняти рішення про відміну виборів до Тернопільської обласної ради.

"Це буде сумнівне з правової точки зору рішення, яке стане дуже небезпечним прецедентом. Замість того, щоб вирішити юридичні і технічні проблеми в організації цих виборів, через політичну доцільність та невпевненості у власному результатів, парламентські політичні сили можуть просто скасувати вибори. А це, в свою чергу, може викликати спокусу зриву президентських виборів", - попереджає Попов.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...