Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Моряки на "Фаїні" вели календар і писали "Свобода"

П'ятниця, 13 лютого 2009, 14:42

Моряки судна Фаїна", які були звільнені від піратів і повернулися в п'ятницю в Україну, весь час перебування в полоні вели календар на стіні.

Про це перед поверненням моряків розповів у Момбасі офіційний представник судновласника Михайло Войтенко кореспонденту "Сегодня".

"Кожен прожитий день вони відзначали паличкою, а на Новий рік, 31 грудня, намалювали ялинку. 5-6 лютого ж написали великими літерами: "СВОБОДА".

За словами Войтенка, зараз екіпаж знаходиться в психологічному шоці. Це помітно по дивних питаннях, які вони задавали після сходження на берег у Кенії. Наприклад, увесь час цікавилися, яка погода в Україні. Утім, головним питанням серед екіпажу все ж таки залишається нерозуміння того, чому їх так довго викуповували.

Російські лікарі після обстеження частини екіпажу, запевнили, що стан здоров'я моряків задовільний. Через відсутність фруктів у них гіповітаміноз, у деяких – шкірні захворювання і розлад шлунка. Але психологічний стан їхній гарний, зазначили росіяни.

Першим із судна винесли тіло померлого капітана Володимира Колобкова, але й на батьківщину, у Санкт-Петербург, його тіло перевезуть нескоро. У Момбасі він залишиться до кінця експертизи, а це може бути навіть декілька тижнів.

За час полону у моряків не залишилося особистих речей. Під час зміни піратської команди "морські розбійники" тричі оббирали моряків. "Забрали усе – від ручок до трусів", - сказав Войтенко.

Крім того, за даними кореспондента, у каютах після перебування піратів залишився жахливий бруд 10-15 см, вони могли сходити в туалет, не виходячи з приміщення. Проте, зброя, яка знаходилася на судні, залишилося неторкнутою.

Як відомо, сомалійські пірати звільнили "Фаїну" 5 лютого, після того, як отримали призначений викуп. Судно, на якому було 17 українців, 3 росіянина і 1 латвієць, а також вантаж зброї, було в заручниках у піратів понад 4 місяці.

Служба зовнішньої розвідки України після звільнення судна почала розкривати деталі спецоперації. Так, заявлялося, що переговори кілька разів зривалися, а "силовий варіант" звільнення був від самого початку виключений як ненадійний.

Однак перший заступник секретаря РНБО Степан Гавриш розповів, що "воєнна операція зі звільнення "Фаїни" розраховувалася. "Ми перевіряли, наскільки це реально, хоча команда президента була спрямована тільки на викуп", - сказав він.

За словами Гавриша, у Криму було знайдено аналогічне судно, і український спецназ відпрацьовував на ньому можливі ситуації. "І ми дійшли висновку, що кількість утрат може досягти до 30% з обох сторін", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування