Стокгольмський арбітраж відмовив Венко

П'ятниця, 13 лютого 2009, 18:35

Стокгольмський комерційний арбітраж відмовив представникам компанії "Венко Прикерченська Лтд" у виданні окремого наказу про заборону уряду України використовувати Прикерченську ділянку Чорного моря до закінчення розгляду справи по суті.

Про це повідомив перший заступник міністра юстиції України Євген Корнійчук, уповноважений урядом на ведення переговорів з "Венко Прикерченская Лтд", передає прес-служба Корнійчука.

"Незадовго до Нового року компанія "Венко Прикерченська Лтд" звернулась до Арбітражного трибуналу з проханням винести окремий наказ, яким в примусовому порядку заборонити уряду України використовувати Прикерченську ділянку, на якій повинна була працювати сама компанія, до закінчення розгляду справи по суті", - сказано в повідомленні.

"30 січня 2009 українська сторона подала заперечення щодо такого прохання. 11 лютого 2009 року з цього приводу було проведено перше арбітражне слухання у справі", - повідомив Корнійчук.

"В п'ятницю ж ми отримали рішення, яким представникам "Венко Прикерченська" відмовлено в винесенні згаданого наказу. Трибунал підтвердив, що юрисдикційні суверенітети держави України залишаються необмеженими", - сказав він.

Корнійчук наголосив, що "в цій частині справи по "Венко Прикерченська Лтд" арбітраж прийняв рішення на користь уряду України".

Він також пояснив, що Арбітражний трибунал отримав запевнення прем’єр-міністра Юлії Тимошенко у тому, що держава не збирається використовувати зазначену ділянку та не має наміру вчиняти будь-які дії щодо пошуку, розробки чи видобутку вуглеводнів в її межах до винесення остаточного рішення у справі.

"У своїх запереченнях ми надали достатню кількість документальних доказів з цього приводу. Нам важливо було відстояти свою позицію для того, щоб такий наказ не видався, оскільки він фактично обмежував би, по-перше, процесуальні можливості, по-друге, великою мірою суверенітет держави", - сказав Корнійчук.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування