Третейські суди створюють додаткові проблеми - ВСУ

Субота, 14 лютого 2009, 14:51

Функціонування третейських судів в Україні через недосконалість законодавчої бази не лише не дає позитивних результатів, а й призводить до істотних зловживань.

До такого висновку дійшла Судова палата у цивільних справах Верховного Суду України, проаналізувавши діяльність третейських судів, повідомляє "Дзеркало тижня".

Судова палата дійшла до висновку, що розгляд спорів третейськими судами в умовах недосконалого законодавчого регулювання їхньої діяльності створює в судовій практиці велику кількість додаткових проблем.

Зокрема, Верховний Суд зафіксував, що третейські суди масово визнають дійсними незаконні договори про відчуження нерухомого майна, зокрема, земельних ділянок сільськогосподарського призначення, об’єктів самочинного та незавершеного будівництва.

Верховний Суд проаналізував також проблему захисту прав особи, яка не була стороною третейського розгляду, проте ухвалювалося рішення стосовно її прав та обов’язків.

У висновках Судової палати зазначено, що така особа має право звернутися до суду з вимогою скасувати рішення третейського суду.

Також визнано правильною практику прийняття апеляційними судами скарг на ухвали про видачу виконавчих документів на подібні рішення третейських судів.

ВСУ направив свої висновки апеляційним судам і компетентним органам державної влади.

Крім того, за результатами аналізу діяльності третейських судів було запропоновано шляхи вдосконалення законодавства із цього питання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування