Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Ющенка бояться, що свобода слова до виборів не доживе

Понеділок, 16 лютого 2009, 12:06

Результати моніторингу інформаційного та суспільно-політичного мовлення свідчать, що ситуація в деяких редакціях сягнула рівня несвободи, якого вітчизняні ЗМІ не знали з 2004 року.

Про це йдеться в заяві Нацкомісії з утвердження свободи слова та розвитку інформгалузі при президенті.

Комісія попереджає, що напередодні президентських виборів у ЗМІ можуть повернутися маніпулятивні технології, інформаційні спецоперації, обслуговування інтересів власників та наближених до них фінансово-політичних груп, а також втягування журналістів у політичну боротьбу.

Занепокоєння комісії викликають "тенденційні випуски новин та сервільні інтерв'ю, спеціально зрежисовані політичні ток-шоу, в яких інструментами маніпуляції стають добір учасників, послідовність їхніх виступів та запитання ведучих".

Розвиток подій дозволяє прогнозувати подальше посилення нового виду цензури як прояву тиску з боку власників, а також і самоцензури журналістів, зауважують у Нацкомісії.

"Важка ситуація на ринку праці медіа є додатковим чинником, що стримують журналістський протест та прагнення працювати згідно з професійними стандартами", - додають у відомстві.

Нацкомісія нагадує, що "громадські організації, які працюють у сфері ЗМІ, пильно відстежують ситуацію в медійному просторі держави і будуть усіма доступними засобами інформувати громадськість про усі порушення принципів свободи слова, плюралізму думок та збалансованості новин".

"Ситуація, що склалася нині в інформаційному просторі країни, також знову довела гостру необхідність запровадження в Україні системи незалежного суспільного мовлення, роздержавлення медіа та посилення ролі органів самоорганізації журналістів", - переконані у комісії.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...