Ющенко зібрав із бізнесменів частину викупу за "Фаїну"?

Понеділок, 16 лютого 2009, 13:22

Як мінімум $2 мільйони з коштів, сплачених піратам у якості викупу за "Фаїну", надав не судновласник, а деякі "представники України".

Про це пише газета "Комерсант-Україна".

Джерела видання стверджують, що з $4 млн, зібраних на ці цілі, власник "Фаїни" Вадим Альперін виділив тільки близько половини.

Збір решти суми нібито проходив під особистим контролем президента Віктора Ющенка, а кошти надали певні вітчизняні бізнесмени, імена яких установити поки не вдалося.

Головний редактор видання "Морський бюлетень – Совфрахт" Михайло Войтенко, який брав участь у переговорах із піратами, підтвердив ці дані – за його словами, Альперін виділив навіть менше половини коштів, переданих піратам.

"Судновласник мав повне право і всі підстави не виділяти повну суму викупу. Більше того, він і не мав можливостей виплатити всю суму, яку просили пірати", - сказав Войтенко.

"А що стосується допомоги української сторони, то я можу сказати лише одне – без допомоги української влади судновласник ні чорта б не зробив! "Фаїна" ще довго залишалася б у піратів без гарантії того, що вона коли-небудь буде звільнена", - додав він.

Войтенко також підтвердив інформацію про те, що значна частина коштів (за інформацією газети - $800 тис. із $4 млн) пішла не на викуп піратам, а на "супутні витрати".

"Це, наприклад, організація доставки продовольства і води на судно і багато чого іншого – це все готівка, і платити доводилося утридорога. Крім того, не власник судна, а саме Україна заплатила британцям, які до січня виконували послуги посередників", - повідомив редактор "Морського бюлетеня – Совфрахт".

Представники влади категорично заявляють, що держструктури не виділяли кошти для виплати викупу піратам.

"Держава не може фінансувати тероризм. Якби Україна заплатила піратам, це підірвало б міжнародне співтовариство", - заявив перший заступник секретаря Ради національної безпеки й оборони України Степан Гавриш.

Власник "Фаїни" Альперін від коментарів газеті відмовився. "Сьогодні неділя, я не буду з вами говорити", - заявив він, вислухавши запитання журналіста.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...