У штабі зі звільнення "Фаїни" спростовують "витік" інформації

Понеділок, 16 лютого 2009, 14:11

Представники кризового штабу, який координував переговори про звільнення судна "Фаїна", спростовують, що від них міг бути витік інформації про хід операції зі звільнення судна та його екіпажу.

"Витоку (інформації) зі штабу не було й не могло бути", - запевнив керівник штабу, перший заступник секретаря Ради національної безпеки й оборони України Степан Гавриш, пише газета "Комерсант-Україна".

Спецслужби поки не встановили, хто винен у тому, що до піратів потрапляла секретна інформація. Зокрема, розвідники відмовляються обговорювати свідчення про те, що піратам повідомили про вихід з Одеси суховантажу з військовою технікою.

"Дані будуть проаналізовані, але поки ми не готові коментувати цю інформацію", - заявив керівник прес-служби Служби зовнішньої розвідки Олександр Скрипник.

Як відомо, раніше газетою був опублікував матеріал, у якому містилися свідчення про те, що "Фаїна" була захоплена за наводкою з Одеси, а спецслужби зіткнулися з проблемою витоку інформації з кризового штабу, який координував переговори про звільнення судна.

Президент Віктор Ющенко, який особисто зустрічав у п'ятницю літак із колишніми заручниками на злітно-посадочній смузі аеропорту "Бориспіль", підтвердив журналістам, що переговори про виплату викупу двічі були близькі до завершення, але зривалися через стороннє втручання.

Після цього, за словами голови держави, було прийнято рішення звузити коло людей, інформованих про хід спецоперації. "На третьому етапі операції, з огляду на винятковість обставин, було прийнято рішення сконцентрувати роботу у Службі зовнішньої розвідки, щоб вона була головним виконавцем", - пояснив президент.

За інформацією видання, рішення про перехід операції в режим особливої таємності було ухвалено в середині січня, після чого Служба зовнішньої розвідки перестала посвячувати у свої дії кризовий штаб при РНБОУ, Міністерство закордонних справ та інші відомства.

Це підтверджує, зокрема, той факт, що після виплати піратам викупу українське зовнішньополітичне відомство довгий час заявляло, що немає офіційних даних щодо цього.

"Тільки після того як перекрили поширення інформації, переговори вдалося довести до логічного завершення", - стверджує співрозмовник газети, інформований про хід спецоперації.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування