ЄС продовжить моніторити нашу "трубу" до квітня

Понеділок, 16 лютого 2009, 14:48

Спостерігачі від ЄС залишаться в Росії та Україні принаймні до квітня, поки в Євросоюзу не з'явиться впевненість у стабільності нової угоди про транзитні поставки газу з РФ через Україну на захід.

Про це повідомило у понеділок європейське електронне інформаційне видання "ЄУОбзервер", передає "Інтерфакс-Україна".

Москва і Київ погодилися продовжити діяльність фахівців ЄС незважаючи на те, що деякі українські дипломати побоювалися, що це може призвести до постійного міжнародного контролю газового транзиту через Україну як частини російських планів із отримання частки в українській ГТС.

"Я не бачу, як місія, подібна до цієї, з дуже чітким мандатом, може якось уплинути на захоплення інфраструктури", - заявив голова моніторингової групи Євросоюзу Філіп Корнеліс.

Місія матиме право доступу на газові об'єкти Росії й України протягом необхідного часу, а також "у реальному часі буде повідомляти компетентним органам у Брюсселі, Москві та Києві інформацію про транзит і обсяги газу в підземних сховищах".

Робоча група у складі 22 експертів європейських газових компаній та Єврокомісії прибула на 10 газорозподільних станцій у Росії та Україні 8 січня, у розпал кризи з поставками російського газу в Європу територією України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування