Половина українців вважає газові домовленості з Росією прийнятними

Понеділок, 16 лютого 2009, 16:07

Більшість українців вважають газові домовленості з Росією прийнятним для України результатом.

Такої думки дотримуються 45,4% громадян і ще 5,7% респондентів вважають досягнуті домовленості успіхом України.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, повідомляє УНІАН.

Водночас, 33,7% опитаних назвали газові домовленості з Росією програшем для України.

На думку 42,2% респондентів, однією з головних причин газової кризи є нездатність президента Віктора Ющенка домовитись з Росією, 28% - бажання Росії встановити контроль над українською газотранспортною системою.

Ще 24,3% респондентів вважають однією з причин газової кризи прозахідну політику України, яка викликала незадоволення Росії, 19,5% - бажання Росії продемонструвати Європі, що Україна є ненадійним партнером.

Водночас 18,1% респондентів називають причиною нездатність прем'єр-міністра Юлії Тимошенко домовитись з Росією, 15,5% - бажання Ющенка та деяких політиків з Партії регіонів повернути у схему газових відносин посередника – компанію "РосУкрЕнерго".

Згідно з результатами опитування, 40,3% громадян вважають, що найбільшу відповідальність за зрив переговорів щодо поставок газу в Україну наприкінці минулого року несе президент.

Ще 11% респондентів покладають відповідальність на групу народних депутатів від Партії регіонів, яких пов'язують з "РосУкрЕнерго" – Дмитра Фірташа, Юрія Бойка, Сергія Льовочкіна.

Серед опитаних 9,7% громадян покладають провину за зрив переговорів на прем'єр-міністра, 1,7% - на керівника "Нафтогазу" Олега Дубину. На думку 23,6%, респондентів усі названі особи винні рівною мірою.

Київський міжнародний інститут соціології проводив всеукраїнське опитування громадської думки з 29 січня по 5 лютого 2009 року. Було опитано 1642 респонденти по всій території України за репрезентативною вибіркою для населення України віком від 18 років.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування