Віце-президент Єврокомісії: "Я повністю довіряю українському уряду"

Вівторок, 17 лютого 2009, 08:16

Віце-президент Єврокомісії Гюнтер Ферхойген заявив, що україно-російський газовий конфлікт не вплине на ставлення Євросоюзу до євроінтеграційних прагнень України.

Перебуваючи у Києві, він сказав, що більш принциповим є те, наскільки сама країна хоче наближатися до європейських цінностей і що вона робить для цього, передає "Бі-Бі-Сі".

"Я не думаю, що проблеми, які ми спостерігали у питаннях постачання газу, змінять загальну картину. Ми цілком задоволені результатом, який маємо", - зазначив Ферхойген.

"І я повністю довіряю українському урядові, який запевняє, що зробить усе можливе, щоб уся Україна стала гарантом енергопостачань у Європейський Союз. Європейський парламент не дозволить щоб вони опинилися під загрозою", - додав він.

Ферхойген наголосив, що ЄС залишає відчиненими двері для України, а її інтеграція до європейської спільноти залежить від спроможності впроваджувати необхідні реформи.

"Мій погляд на те, як скоро це відбуватиметься, наступний: все залежатиме від політичних та економічних процесів у потенційній країні-кандидаті. Від того, що ця країна робить, аби приєднатися до цінностей Європейського Союзу і практично реалізувати їх, зокрема, в своєму законодавстві", - сказав він, цитує "Німецька хвиля".

Заступник голови Єврокомісії у понеділок підписав із прем’єр-міністром Юлією Тимошенко декларацію між Україною та Єврокомісією про політику у сфері розвитку малого і середнього бізнесу.

"Наша зустріч і підписання спільної декларації дозволить об’єднати і скоординувати зусилля України і Європейського Союзу в галузі політики розвитку малих і середніх підприємств, ще прискорить цю роботу, додасть їй нової якості. І я думаю, що після підписання спільної декларації ми зможемо більш осмислено діяти", - сказала Тимошенко.

Прем'єр нагадала, що Україна в липні 2008 року приєдналася до Європейської хартії розвитку середніх і малих підприємств. За її словами, український уряд у своїй політиці керується принципами, закладеними у цій хартії.

У свою чергу, президент Віктор Ющенко під час зустрічі з Ферхойгеном сказав, що Україна зацікавлена у залученні чеської сторони, яка головує у ЄС, до участі у міжнародній конференції щодо модернізації української газотранспортної системи, яка запланована на 23 березня у Брюсселі.

Ющенко наголосив, що Україна покладає великі сподівання на цю конференцію. "Мова йде не лише про Україну, а й про забезпечення надійних поставок російського газу до Європи", - сказав президент України.

Також Ющенко висловив сподівання, що у цій конференції візьме участь безпосередньо голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, і зі свого боку пообіцяв, що Україна буде представлена на найвищому рівні.

Він також закликав залучити до діалогу з ЄС в межах програми східного партнерства Білорусь, Вірменію, Грузію та Молдову.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування