Подробиці захоплення "Фаїни" з перших вуст

Вівторок, 17 лютого 2009, 13:28

Виконувач обов'язків капітана українського суховантажа "Фаїна" росіянин Віктор Нікольський вважає, що пірати, які захопили судно, не уявляли собі, який вантаж доставляє судно.

Таку думку він висловив в ефірі радіостанції "Эхо Петербурга", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Судячи з усього, вони не знали, що за судно. Ходять чутки, що на "Фаїну" навели, що "Фаїну" чекали. Але якби пірати знали про характер вантажу, то навряд чи вони застосували при захопленні таку потужну зброю, як РПГ (реактивний протитанковий гранатомет)", - сказав Нікольський.

Він розповів, як перед самим захопленням помітив дві шлюпки, що наближаються до судна, і маневром спробував піти від них.

"Вони двічі вистрілили з РПГ, один постріл був невдалим, а другий поцілив у носову частину судна. У нас було близько 10 тис. ящиків зі снарядами. І якби це все здетонувало - навряд чи ми б тут сиділи", - сказав моряк.

За його словами, пірати замкнули 18 чоловіків екіпажу в 14-метровій кімнаті, а його зі старшим помічником розмістили на містку.

"Перші дні я спілкувався російською мовою із судновласником, він обіцяв, що за 3-4 дні усе буде вирішено, і ми підемо далі. Через тиждень пірати запитали, чому в документах зазначено порт вивантаження Момбаса, у той час як вантаж призначений Судану. Ніхто навіть не знав, хто власник вантажу", - розповів Hікольський.

Виконувач обов'язків капітана повідомив і про те, що команда планувала бунт. Однак через відсутність зброї і неможливість скоординувати дії всього екіпажа, на бунт не наважилися.

За словами Hікольського, капітану судна Володимиру Колобкову, який загинув на борту, стало зле ще за три дні до захоплення.

"До 28 числа я надавав посильну медичну допомогу Колобкову, у нього був гіпертонічний криз. Hапередодні захоплення тиск у нього стабілізувався, але слід від піратської атаки даром не минув", - сказав моряк.

Українське судно "Фаїна" було захоплене сомалійськими піратами 25 вересня 2008 року в нейтральних водах поблизу Кенії. Судно йшло під прапором Белізу в Кенію і перевозило військову техніку - близько 30 танків Т-72, запчастини до бронетехніки.

Hа борту судна "Фаїна" був 21 член екіпажа: 17 з них - громадяни України, троє громадян Росії й один громадянин Латвії. Капітан судна, громадянин Росії Колобков помер незабаром після захоплення судна.

4 лютого ізраїльський власник "Фаїни" заплатив 3,2 млн. дол. за звільнення судна. 5 лютого ввечері остання група піратів залишила борт "Фаїни".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування