Литвин розповів, що не викликає суперечок, а що "розколює"

Вівторок, 17 лютого 2009, 15:55

Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що всі політичні сили, представлені у парламенті, "не мають розбіжностей щодо європейського вибору України".

Про це він заявив у Данії під час зустрічі з президентом Фолькетінгу (датський парламент) Тором Педерсеном та членами президії Фолькетінгу у вівторок, повідомляє прес-служба Верховної Ради.

Педерсен запевнив, що датські парламентарі підтримують європейські прагнення України і докладатимуть зусиль до забезпечення якомога тіснішої співпраці України з європейським співтовариством.

На запитання Педерсена щодо перспектив вступу України до НАТО, Литвин зазначив: "Ця тема розколює Україну".

При цьому він підкреслив, що Україна і надалі співпрацюватиме з Альянсом згідно з програмами партнерства.

"За нинішніх умов мова має йти про процес, а не про пункт призначення. Співпрацювати потрібно, але водночас не треба поспішати з формалізацією стосунків", - наголосив спікер.

За його словами, головним показником безпеки країни є "консолідація і стабільність усередині держави".

Разом із тим, Литвин висловив думку, що останній газовий конфлікт із Росією продемонстрував, "по-перше, що у нас немає адекватних взаємин з Росією, а по-друге, те, що українські політики не говорять однією мовою".

Спікер зазначив, що проблема енергозабезпечення та переходу на енергозберігаючі технології й альтернативні джерела енергії є надзвичайно актуальною для України – і досвід Данії у цій сфері важливо "поєднати з нашими потенційними можливостями".

"Поширення застосування відновлювальних джерел енергії надзвичайно важливе для України як з огляду на екологічну безпеку, так і з огляду на необхідність забезпечення енергетичної незалежності країни", - сказав спікер.

Президент Фолькетінгу поінформував, що цього року в Данії планується провести конференцію ООН з питань збереження клімату ("Кіото-2") – Литвин заявив, що Україна зацікавлена взяти участь у ній.

Торкаючись питань економічної співпраці, Педерсен зазначив, що останнім часом датські підприємства значно збільшили свою інвестиційну присутність в Україні, зокрема, в АПК. "Тісний контакт між нашими депутатами і загалом між парламентами сприятиме економічному зростанню наших країн", - сказав він.

Сторони також обмінялися думками щодо шляхів протидії наслідкам фінансово-економічної кризи.

Литвин 17-18 лютого перебуває у Данії з офіційним візитом. До складу української парламентської делегації також увійшли Ірина Бєлоусова (фракція "Блок Литвина"), Володимир Ландік (фракція Партії регіонів), Володимир Стретович (фракція "НУ-НС"), Ігор Алексєєв (фракція Компартії), Сергій Міщенко (фракція БЮТ).


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News