Литвин поки не хоче змінювати Конституцію

Вівторок, 17 лютого 2009, 22:44

Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що він "не є прихильником" перетворення України на парламентську республіку та висловився проти внесення змін до Конституції найближчим часом.

Про це спікер заявив, перебуваючи з візитом у Данії, повідомляє прес-служба Верховної Ради.

"Конституція має відповідати тим завданням, які стоять перед суспільством, а також традиціям, запитам народу, і враховувати кращий європейський досвід", - наголосив він.

"Основний закон у нас далеко не завжди виконується, нам ще потрібно прищепити культуру його виконання, і цю культуру повинні демонструвати всі гілки влади", - зазначив спікер.

"Ключовою вимогою в умовах кризи має бути суворе дотримання Конституції", - сказав він.

Литвин заявив, що він не є прихильником перетворення України на парламентську республіку.

"По-перше, з огляду на проблеми і завдання, які нам потрібно розв`язувати, а по-друге, з огляду на те, що існуюча виборча система не відбиває у повній мірі настрої людей", - сказав він.

Литвин пояснив, що вибори депутатів за закритими партійними списками призводять до відповідальності депутата перед лідером партії, а не перед виборцями.

"Якщо ми і надалі зберігатимемо таку виборчу систему і водночас перейдемо до парламентської моделі державного устрою, то приречемо країну на почергову передачу від однієї олігархічної групи іншій", - наголосив спікер.

Литвин зауважив, що внесення змін і уточнень до Конституції можливе, але не зараз, оскільки "ми можемо погіршити наш Основний закон".

"Переконаний, що нам не вдасться перейти до мажоритарної системи, але принаймні необхідно запровадити вибори за відкритими партійними списками. За такого підходу парламент зазнає оновлення на вісімдесят відсотків", - підкреслив він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...