Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Виробництво України падає більше, ніж в Росії та ЄС

Середа, 18 лютого 2009, 08:33

Промислове виробництво в Україні у порівняні з січнем минулого року скоротилося на третину, що у рази більше, ніж у країнах Європейського Союзу та Росії.

Спад виробництва торкнувся усіх галузей промисловості, повідомляє Радіо "Свобода".

У дуже складній ситуації опинилася металургійна промисловість, яка є основним джерелом надходжень до держбюджету. За словами гендиректора Маріупольського меткомбінату Володимира Бойка, виробництво металургії скоротилося на 40% - і тенденція продовжується.

"Покращення не видно. Хоча і замовлення на дещо з’явилися, але ціни такі, що "падати" продовжуватимемо й далі. Ми всі працюємо десь на 60-70%. А ціни на метал знову пішли вниз. Але криза тільки розпочалася. Чітких антикризових заходів поки немає ніяких. Під час спаду виробництва та зниження заробітних плат потрібно думати, як зупинити ціни та прибрати доларовий еквівалент у відносинах усередині України", - сказав Бойко.

За даними Державного комітету статистики, спад промислового виробництва у січні цього року в порівнянні з минулим становить понад 34%. Зниження темпів виробництва торкнулося практично усіх галузей. Приміром, виробництво у хімічній промисловості скоротилося майже вдвічі, легкій – на 40%, харчовій – на понад 14%.

Нинішнє скорочення промвиробництва стало рекордним. За весь час Незалежності України найбільший спад фіксувався 15 років тому і становив тоді трохи більше 27%. А починаючи із 1999 року, в Україні спостерігалося лише зростання виробництва.

Найбільш вразливими на сьогодні виявилися металургія, хімічна промисловість та машинобудування. За словами керівника Центру антикризових досліджень Ярослава Жаліла, майбутнє цих галузей значною мірою залежатиме саме від економічної ситуації у світі. Проте, допомога держави також необхідна.

"Уряд має здійснювати проактивну економічну політику на внутрішньому ринку. Це дозволить частково замістити експортерам зовнішній попит, якого немає, активізувати виробництво у тих секторах, які орієнтовані на внутрішній попит. Це дозволить також активізувати ті сектори економіки, які орієнтовані на виробничі та інвестиційні попит, який, зрозуміло, що суттєво впав, тому що впали інвестиційні процеси у кризовий період", - каже Жаліло.

Спад промвиробництва спостерігається в усіх країнах світу. Але темпи скорочення значно нижчі, ніж в Україні. Так, у Росії воно скоротилося на 16%, у Японії – майже на 10, у Німеччині – на 3, у Франції та Італії трохи більше, ніж на 2%. За словами президента Центру економічного розвитку Олександра Пасхавера, причиною такого відриву є недосвідченість власників українських підприємств.

"Вони приватизували підприємства, проте вони не досить професійні, і не досить ефективні. Все це дає великі ризики для нашої економіки. Проте я думаю, що це має і оздоровчий характер теж. Можна сказати, що така криза – це є підведенням риски під приватизацією. Буде масова заміна авантюристичних власників на ефективних. Хто не зможе адаптуватися, той передасть свою власність", - вважає Пасхавер.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування