НБУ засекретив дані про рефінансування банків

Середа, 18 лютого 2009, 09:21

Національний банк засекретив дані про обсяги рефінансування українських банків.

З початку лютого НБУ припинив публікувати інформацію про обсяги рефінансування банків, пише "Дело".

Якщо в попередні місяці на сайті НБУ регулярно з'являлися дані про обсяг і вид наданих кредитів, то тепер там є інформація тільки про результати тендерів із підтримки ліквідності банків.

У прес-службі НБУ пояснили, що в такому вигляді інформацію на сайт став представляти департамент монетарної політики Нацбанку. У той же час голова цього департаменту Наталя Гребінник відмовилася від коментарів і порадила звернутися в прес-службу НБУ.

Не публікуючи дані про обсяги рефінансування Нацбанк, як пише газета, вирішує дві проблеми: не дозволяє діловим колам розмірковувати про рівень допомоги, яку НБУ дає банкам, і знімає можливість політичних спекуляцій навколо питання надання банкам грошей. Особливо важливо це, якщо НБУ збільшить обсяги допомоги.

Більшість банкірів позитивно оцінюють такі дії НБУ. "Позиція Національного банку така, що публікація такої інформації на даний момент може зашкодити банкам", - каже голова правління банку "Форум" Ярослав Колесник.

"Багато ЗМІ й політиків забагато спекулювали з цифрами рефінансування, тепер ажіотаж навколо сум, виділюваних на підтримку банків, повинен стати меншим", - вважає голова правління іншого банку.

Між тим, за поточний місяць Нацбанк вжив уже низку заходів, спрямованих на обмеження рефінансування банків. Так, із 17 лютого НБУ підвищив ставки по кредитах овернайт. "Нічні гроші" під забезпечення ОВГЗ Нацбанк тепер видає під 18% річних (було 16%), а без забезпечення – під 20% річних (було 17%).

До того ж із початку місяця набула чинності постанова №33, яка обмежує можливість банків отримувати кредити від НБУ під заставу валюти. А з 3 лютого 42-а постанова суттєво зменшила кількість звернень банків за рефінансуванням НБУ.

У неофіційній обстановці банкіри кажуть, що у лютому НБУ дуже неохоче видає рефінансування навіть під заставу ОВГЗ.

"Низка банків, які ще мають держоблігації, отримали відмову Нацбанку в рефінансуванні. У минулий понеділок Наталя Гребінник на закритій зустрічі з керівниками банків попередила, що рефінансування буде скорочуватися і бланкове кредитування (незабезпечені кредити) незабаром зовсім скасують", - розповідає казначей банку.

Банкіри стверджують, що регулятор скорочує ліквідність системи заради підтримання курсу гривні.

За попередні 4 місяці НБУ виділив на рефінансування банків понад 100 мільярдів гривень (з урахуванням кредитів овернайт). Депутати і Кабмін жорстко критикували НБУ за, на їхню думку, непрозоре і надмірне рефінансування. Особливо – за виділення 7 млрд. банку "Надра" під слово честі Дмитра Фірташа.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
Усі новини...