У Наливайченка були шанси - і це зупинило Ющенка?

Четвер, 19 лютого 2009, 11:00

У Службі безпеки вважають, що відкликання президентом із Верховної Ради подання на призначення Валентина Наливайченка головою СБУ, не призведе до різких змін у роботі відомства.

"Поки усе залишиться по-старому", - сказав газеті "Комерсант-Україна" співрозмовник із числа співробітників СБУ.

"Правда, незрозуміло, навіщо все це взагалі було потрібно – це ж просте знущання з боку Віктора Ющенка. Тим більше що шанси (на призначення) були. Можливо, саме це його й зупинило", - вважає співробітник СБУ.

Як відомо, Наливайченко понад 2 роки перебував у статусі в. о. голови СБУ. Президент Віктор Ющенко уже вносив у парламент подання на його призначення головою СБУ, але воно не здобуло підтримки депутатів. Ющенко знову вніс подання на призначення Наливайченка, однак увечері 18 лютого відкликав його через "заполітизованість" питання. Перед тим профільний комітет ВР вирішив не підтримувати таке призначення.

У секретаріаті президента плани щодо наступного кандидата на посаду голови СБУ поки тримають у секреті, пише газета.

"Наливайченко як був, так і залишається виконувачем обов'язків голови СБУ. Що стосується подальших дій, то відповідь на це питання ви отримаєте найближчим часом, коли президент прийме рішення", - заявив заступник голови секретаріату Ігор Пукшин.

Зараз серед можливих претендентів на посаду голови Служби безпеки називають першого заступника голови СБУ Валерія Хорошковського і керівника Служби зовнішньої розвідки Миколи Маломужа.

"Хоча, з огляду на призначення, що відбувалися в СБУ останнім часом, можна екати будь-якого, навіть найекзотичнішого варіанта – після Хорошковського я вже нічому не здивуюся", - каже голова підкомітету ВР із питань держбезпеки Олександр Скибинецький (БЮТ).

"До президентських виборів у СБУ вже ніхто не прийде – службою так і будуть продовжувати керувати в ручному режимі", - упевнений перший заступник голови комітету ВР із питань боротьби з оргзлочинністю й корупцією Геннадій Москаль ("НУ-НС").

При цьому, на думку Скибинецького, президент подав подання про призначення Наливайченка головою СБУ "як заздалегідь провальний варіант": "Було очевидно, що голосування в залі буде таким же, як і голосування комітету, – негативним".

Його колега по комітету Юрій Самойленко (Партія регіонів) каже: "Фігура Наливайченка дійсно надто політизована, і зал би його не підтримав. Але винен у цьому, насамперед, сам президент, який від самого початку політизував цю посаду – він бачить у кріслі голови СБУ в першу чергу лояльну до себе людину, а не професіонала".

А Москаль зазначив: "Наскільки я чув, БЮТ нібито збирався його підтримати – цим, напевно, і викликане таке рішення президента".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування