Німецький радник уряду: з МВФ виникли проблеми через "оптимізм" Тимошенко

Четвер, 19 лютого 2009, 11:24

Експерт німецької групи радників при українському уряді Рікардо Джуччі вважає, Кабміну слід переглянути макропоказники держбюджету на 2009 рік для отримання другого траншу від МВФ.

Про це він сказав в інтерв’ю Німецькій хвилі.

За словами Джуччі, зараз у Кабміну і МВФ виникли розбіжності "між тим, про що домовлялися, і тим, що зараз планує уряд".

"Національний банк виконав практично усі умови, а от уряд, наприклад, у своєму бюджеті, по-перше, заклав занадто оптимістичний прогноз економічного зростання, а по-друге, передбачив дефіцит у три відсотки, що не відповідає настановам МВФ", - сказав він.

"З макроекономічної перспективи треба передусім визнати, що не можна витрачати більше грошей, ніж на даний момент надходить", - додав він.

На думку Джуччі, у разі, якщо Україна не виконає вимог МВФ і другий транш кредиту не буде видано, це буде "погана новина, передусім для резервів національного банку, які необхідні для підтримки гривні".

"Проте, я думаю, що уряд, зрештою, таки зрозумів, що становище серйозне, і тому немає іншої альтернативи, окрім перегляду бюджету та солідного планування з метою уникнення дефіциту", - сказав він.

На питання, чи загрожує Україні дефолт, Джуччі висловив думку, що за умови, що Україна "провадитиме правильну політику, а особливо якщо програму МВФ буде здійснено так, як це передбачалося, ризик не є високим".

"Немає жодних значних економічних чинників, які б це зумовили. Це станеться лише, якщо будуть зроблені серйозні політичні помилки. Але я не став би з цього виходити", - сказав він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування