Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Морякам "Фаїни" ще не дали зарплату. Зате дали нагороди

Четвер, 19 лютого 2009, 12:11

Колишній екіпаж "Фаїни" поправляє здоров'я і чекає переговорів про компенсації із судновласником, призначених на 25 лютого.

"Спочатку озвучили обіцянки виплатити якісь компенсації від держави, але потім пан Гавриш (перший заступник секретаря РНБО) вибачився, і тепер нам уже нічого не обіцяють", - сказала "Сегодня" дружина 2-го помічника капітана судна Олександра Присухи Олена.

Сам Степан Гавриш підтвердив виданню, що антикризовий центр створювався для порятунку моряків судна, а всі питання щодо компенсацій – до судновласника.

Єдине, що обіцяли морякам представники української влади, - обстеження у "Феофанії" або путівки до Криму чи Карпат.

"Скористаємося, звісно, послугами "Феофанії", але пізніше. Поки нас цікавить питання компенсації", - зазначила Олена Присуха.

Такої ж думки і матрос Віталій Шелестов. "Зарплату я ще не отримав, моя картка поки заблокована. Це було зроблено, щоб нею не скористалися пірати. У компанії кажуть, що усе перерахували. Про компенсації я поки нічого не знаю, усі чекаємо 25-го числа. Я щодня зідзвонююсь із товаришами по "Фаїні", тримаємо питання на контролі", - сказав він.

Почувається Шелестов не дуже добре. "На людей не кидаюся – нерви трохи підводять, але в усіх наших так", - зізнається також він.

"За січень зарплату чоловіку вже перерахували, а за лютий поки ні", - розповіла дружина 2-го механіка Олега Пилипенка Тетяна. За її словами, членів екіпажу страхували, але тільки на випадок смерті, про страховку від піратів не йшлося. Суму матеріального збитку ще уточнює судновласник, але, за словами Тетяни, за контрактом моряки можуть розраховувати на $3 тис. максимум.

Між тим, усі члени екіпажу "Фаїни", у тому числі капітан Володимир Колобков - посмертно, удостоєні нагород уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ніни Карпачової.

Як повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на прес-службу омбудсмена, моряки нагороджені "за особисту мужність і стійкість, виявлені в умовах піратського полону".

Карпачова вручить нагороди членам екіпажу "Фаїни" після того, як вони пройдуть курс реабілітації і відновлення здоров'я.

Українське судно "Фаїна" було захоплене сомалійськими піратами 25 вересня 2008 року в нейтральних водах ближче до Кенії, а звільнене 5 лютого цього року після передачі піратам викупу (офіційно - $3,2 млн., за деякими даними – близько $4 млн.).

На борту судна знаходився 21 член екіпажу: 17 із них - громадяни України, 3 - громадяни Росії і 1 - громадянин Латвії. Капітан судна, громадянин Росії Колобков, помер незабаром після захоплення. У Київ українські моряки "Фаїни" повернулися 13 лютого.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...