НАТО йде на зближення з Росією

Четвер, 19 лютого 2009, 14:21

Генсек НАТО Яап де Хооп Схеффер заявив, що альянс продовжить процес розширення, однак буде при цьому брати до уваги позицію Росії.

Про це він сказав він журналістам у Кракові, де проходить зустріч міністрів оборони країн НАТО, передає "Інтерфакс-Україна".

"Процес розширення буде продовжено, але ми також ясно дамо зрозуміти, що законні побоювання Росії з приводу своєї безпеки не будуть ігноруватися", - сказав він.

"Нова стратегічна концепція має ясно говорити, що обидві задачі (розширення НАТО і гарні відносини з Росією) є пріоритетними", - додав Схеффер.

Він підкреслив, що альянс прагне визначити сфери, у яких можливе співробітництво з Росією.

"Відносини з Росією в недавньому минулому були непростими, і є базові питання, де наші точки зору сильно розходяться. Але є сфери, у яких ми відмінно можемо співробітничати з РФ. Можна згадати про колективну боротьбу проти тероризму або про Афганістан", - сказав він.

"Основний момент полягає в тому, що НАТО не може діяти без Росії, а Росія не може діяти без НАТО. Відмовлятися від переговорів з Росією - це не рішення", - підкреслив Схеффер.

У свою чергу міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, якого називають одним з найбільш ймовірних претендентів на посаду генсека НАТО, вважає, що Росія має одержати від НАТО шанс стати частиною "Заходу в широкому сенсі цього слова".

"Нам варто було б створити для Росії перспективу, завдяки якій вона при бажанні могла б стати частиною Заходу, у широкому сенсі цього слова", - сказав міністр.

За його словами, далі Росія має буде сама визначити, чи варто їй користуватися наданою можливістю.

"Рішення має приймати вона (Росія)", - сказав міністр, додавши, що в РФ буде можливість зробити вибір: або вона визнає, що "є частиною глобальної системи", або "буде прагнути відтворити автократію радянських часів".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування