Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Газпром чекає гроші. Нафтогаз вживає жорсткі заходи

П'ятниця, 20 лютого 2009, 08:30

Повторення практики минулих років, коли "Нафтогаз України" платив "Газпрому" за газ із простроченням у кілька місяців, може призвести до чергового міжнародного скандалу.

Про це заявляють джерела газети "Комерсант-Україна" у російській компанії.

Водночас, офіційно у "Газпромі" воліють не коментувати заяви української сторони про можливе погіршення ситуації з розрахунками за газ у результаті катастрофічного зростання заборгованості підприємств комунальної теплоенергетики.

"Це справи "Нафтогазу". Ми чекаємо платежів вчасно", - кажуть у "Газпромі".

НАК "Нафтогаз України" заявляє про можливе погіршення ситуації з розрахунками з ВАТ "Газпром" у результаті "катастрофічного зростання заборгованості підприємств комунальної теплоенергетики". За даними НАК, загальна сума заборгованості підприємств ТКЕ вже перевищила 4,567 млрд грн і "продовжує зростати".

За даними джерел видання у Мінпаливенерго, у лютому імпорт газу оцінюється на рівні 1-1,25 млрд кубометрів, за які, виходячи з його ціни в $360 за тисячу кубометрів, треба заплатити $360-450 млн.

Джерела у Мінпаливенерго та "Нафтогазі" повідомили, що з українською монополією не розраховуються не тільки підприємства ТКЕ. Загальна заборгованість споживачів із початку 2009 року вже перевищила 6,102 млрд грн.

"Такої катастрофічної ситуації в Україні не було вже давно, рівень платежів промислових підприємств складає 62%, населення – 33,7%, і це притому що промисловість оплачувала газ за передоплатою, а розрахунки населення в останні роки доходили до 100%", - каже співрозмовник газети.

За словами прес-секретаря "Нафтогазу" Валентина Землянського, заборгованість населення, яка виникла на сьогоднішні, – стандартна ситуація для початку року, а "затримки з оплати за газ у промисловості викликані винятково технічними моментами, тому що контракт із "Газпромом" був підписаний тільки 19 січня".

Відповідно до газових угод, підписаних на початку цього року, "Нафтогаз" зобов'язується оплачувати постачання газу не пізніше 7-го числа кожного місяця, який слідує за постачанням. Після першої ж несплати сторони мають перейти на авансову систему розрахунків.

У НАК заявляють, що не хочуть переходити на авансові платежі за газ і для цього разом із урядом розробляють систему заходів, які повинні полегшити роботу зі стягнення боргів із підприємств ТКЕ.

Зокрема, "Нафтогаз" уже почав вдаватися до крайніх заходів, обмежуючи до мінімуму постачання газу підприємствам-боржникам і примушуючи їх переходити на альтернативні енергоносії – мазут і вугілля. Так, на початку тижня всі житлові будинки й установи Дніпропетровська, а також частина Луганська, були відключені від опалення.

У ТКЕ кажуть, що закон про теплопостачання забороняє відключати підприємства в опалювальний період – і тому ТКЕ будуть звертатися в суди.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування