Для відновлення співпраці з МВФ Україні треба 20 млрд.

П'ятниця, 20 лютого 2009, 12:04

Під час зустрічі з президентом Віктором Ющенком у четвер обговорювалася можливість підписання спільної заяви парламенту, уряду, Нацбанку та виконувача обов'язків міністра фінансів щодо виходу країни з кризи.

Про це журналістам заявив голова Верховної Ради Володимир Литвин, наголосивши, що для виходу з кризи треба мати спільну позицію, повідомляє УНІАН.

За словами спікера, "необхідно вишукати додатково 20 млрд. грн., щоб зменшити дефіцит бюджету, який сьогодні в межах 50 млрд.". "Тоді можливе відновлення діалогу з МВФ", - додав Литвин.

Спікер зазначив, що під час зустрічі з президентом обговорювалося питання припинення співпраці України з МВФ, що відразу стало своєрідним негативним сигналом Європейському банку реконструкції та розвитку, Світовому банку та іншим міжнародним фінансовим організаціям.

Литвин підкреслив, що економічна ситуація в Україні "є надзвичайно складною", зауваживши, що політики не усвідомлюють всю складність ситуації, "бо, з одного боку, є нереальний оптимізм, а з другого – тотальний катастрофізм".

Спікер додав, що необхідно налагодити діалог між гілками влади для прийняття непростих рішень.

За його словами, зараз уряд пропонує на 9 млрд. збільшити надходження від акцизних зборів, а також додатково отримати 6 млрд. грн. через зміну пенсійного законодавства і отримати 5 млрд. грн. додатково через підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.

На думку Литвина, уряд діє неправильно.

Він повідомив, що під час зустрічі з президентом також ставив питання, чому було відкликано подання щодо призначення Валентина Наливайченка головою СБУ.

За його словами, парламент готовий був розглянути дане питання. "Виникає питання – чи це бажання тримати на короткому повідку СБУ, чи невпевненість, що буде позитивне рішення Верховної Ради", - сказав спікер.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування