Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

БЮТ знову сяде домовлятися з Партією регіонів, якщо не поділить крісла

П'ятниця, 20 лютого 2009, 14:22

Блок Юлії Тимошенко може відновити переговори з Партією регіонів про створення коаліції у Верховній Раді, якщо найближчим часом чинна коаліція не вирішить питання про кадрову ротацію в уряді.

Так вважає директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Якщо не вдасться вирішити це питання найближчим часом у рамках нинішнього формату коаліції - як формального, так і неформального (за участі фракції КПУ), то я не виключаю, що актуалізується тема пошуку компромісу між БЮТ і Партією регіонів", - заявив Фесенко на круглому столі у п'ятницю, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Політолог відзначив, що в умовах кризи влади "необхідно підсилювати фундамент своєї легітимності", і з цією метою можливе об'єднання "навіть найзапекліших ворогів".

"Але цьому буде заважати наближення виборів", - додав він.

Президент аналітичного центру "Відкрита політика" Ігор Жданов підкреслив, що уряд має потребу в професійному відновленні.

"Мета цих змін - підсилити професіоналізм і ефективність уряду, тому що в уряді є кілька міністрів, які орієнтуються на президента, а не прем'єра, і відповідно себе політично поводять", - відзначив він.

Жданов допускає, що консультації з питання ротації в уряді будуть тривати, і про кадрові призначення буде оголошено наступного тижня.

Голова правління Лабораторії законодавчих ініціатив Ігор Когут відзначив, що прем'єр-міністрові Юлії Тимошенко в умовах економічної кризи "дуже важливо мати максимально лояльне і кероване Міністерство фінансів".

Так, на його думку, сьогодні уряд "очевидно, не готовий максимально привселюдно висвітлювати стан в економіці, і буде намагатися більше не допускати таких речей, як з доповідною Віктора Пинзеника".

Про таку тенденцію свідчить рішення уряду про те, що Державний комітет статистики буде обнародувати офіційні статистичні дані не щомісяця, а лише раз на квартал.

Директор інституту проблем управління імені Горшеніна Кость Бондаренко вважає, що новий склад уряду після ротації зможе стабільно працювати 2-3 місяця, після чого в ньому "почнуться тертя".

"Це абсолютно нормальний демократичних процес, особливо в умовах економічної кризи, коли починається внутрішня дискусія з приводу того, як вирішувати ту чи іншу проблему, з огляду на те, що міністри постійно будуть знаходитися в умовах пресингу з боку секретаріату президента", - відзначив політолог.

Він не виключає, що в результаті питання про нову кадрову ротацію в уряді знову може виникнути вже наприкінці року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування