Частковим безробітним обіцяють допомогу. 15 гривень?

П'ятниця, 20 лютого 2009, 15:31

Чиновники обіцяють видавати допомогу тим, хто працює неповний день або відправлений підприємством у неоплачувану відпустку.

Щоб стримати подальше скорочення людей, зайнятих зараз частково, до кінця місяця в Державному центрі зайнятості мають намір запустити механізм виплати допомоги з часткового безробіття.

Як пояснює голова Держцентру зайнятості Володимир Галицький, допомога з часткового безробіття – це свого роду виплата компенсацій працівникам, дохід яких зменшився через перехід підприємства на скорочений робочий час.

Особливість цих виплат полягає у тому, що їхній працівник отримує не прямо, а через роботодавця, пише "Дело".

Людині, яка працює за скороченим графіком, необхідно буде зібрати на підприємстві пакет документів і подати його до комісії при держобладміністрації.

"Саме комісія, яка складатиметься з представників профспілок і держорганізацій, прийматиме рішення про виплату допомоги", - каже Галицький.

За його словами, цей механізм уже схвалений на рівні міністерства і зараз знаходиться на узгодженні в Мін'юсті. Усього на виплату допомоги з часткового безробіття в бюджеті центру прописано 274 мільйони гривень.

"Зараз розробляється порядок, тому поки не зовсім ясно, яким чином буде визначатися підприємство, працівники якого почнуть отримувати цю допомогу", - каже начальник Кам'янець-Подільського районного центру зайнятості Валерій Ковальчук.

"Думаю, що буде проводитися комплексний моніторинг підприємства, який також буде враховувати і кількість працівників", - додає він.

Експерти скептично ставляться до обіцянок чиновників.

Як каже голова Центру соціально-економічних досліджень Дмитро Боярчук, "це в першу чергу політичні заяви, а не реальні механізми допомоги людям, яких перевели на скорочений робочий графік".

"В Україні людей із частковою зайнятістю – понад 1,5 мільйона. Якщо усього передбачається виділити на ці цілі 274 мільйони гривень, то одна людина на місяць зможе отримувати не більше 15 гривень. Це ніяк не вплине на її фінансовий стан", - стверджує експерт.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування