Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Прокуратура повернула студентам стипендії, але проблеми з Мінфіном

Субота, 21 лютого 2009, 13:08

За останні тижні на вимогу прокуратури було виплачено стипендій майже на 1 мільйон гривень.

Про це повідомляє прес-служба Українського молодіжного форуму.

Зокрема, прокуратура Тернопільської області, після звернення студентів встановила, що порушуючи вимоги чинного законодавства та посилаючись на зменшення фінансування, керівництво Тернопільского державного політехнічного університету видало накази про позбавлення стипендій ряду студентів, всього на суму 30 тис грн.

Прокуратурою було прийнято рішення опротестувати незаконні накази ректора державного технічного університету ім. І. Пулюя про обмеження виплат стипендій студентам.

Після публікацій в електронних та друкованих ЗМІ щодо проблем з виплатою стипендій в ЗМІ – вузи почали виплачувати законні стипендії. Так, наприклад, в Луганській області студенти Луганського національного університету імені Тараса Шавченка та Східноукраїнського національного університету імені В.Даля почали отримувати стипендії.

Також, повернули законні стипендії студентам Харківського національного педагогічного університету імені Г.Сковороди.

Але залишаються ще "проблемні вузи", які відмовляють студентам в отриманні законних стипендій, а саме Тернопільський національний економічний університет (не нараховувуються стипендії за три пропуски, що є абсолютно незаконним), Харківський національний університет радіоелектроніки (студентам, у яких є хоча б одна трійка при загальному середньому балі 4.0 та вище відмовляють нарахування стипендії) та інші.

"Також слід зазначити, що існує реальна проблема в недофінансуванні вузів з боку Міністерства фінансів", - йдеться в повідомленні.

За словами, ректора Тернопільського національного педагогічного університету Володимира Петровича Кравця, він отримав від Мінфіна на виплату стипендій кошти для 70% студентів, а претендують 85% від загальної кількості (бюджетників).

Анологічна ситуацій і в інших вузах України.

"Слід зауважити, що найближчим часом може актуалізуватися ще одна велика проблема – обсяг коштів, які були закладені в Державному бюджеті України на виплату стипендії не передбачив їхню індексацію згідно чинного законодавства України, і тому вже в травні місяці ні з чого буде платити стипендію – її "з’їсть" індексація", - наголошують у Форумі.

"Влада повинна визнати проблему фінансування стипендіального забезпечення та або прийняти зміни до Державного бюджету", - переконані активісти Українського молодіжного форуму.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування