Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Нафтогаз" підтвердив, що "Газпром" йому винен "лише на морозиво"

Субота, 21 лютого 2009, 14:21

"Газпрому" залишилося заплатити Україні цього року близько 300 мільйонів доларів за транзит свого газу.

Це підтвердив виконуючий обов'язки голови правління НАК "Нафтогаз України" Ігор Діденко в інтерв'ю "Дзеркалу тижня".

Так він прокоментував тезу президента Віктора Ющенка на засіданні РНБО, що "Газпрому" залишилося нам заплатити за транзитні послуги "ще мільйонів 300 — так, на морозиво".

Діденко пояснив це тим, що ми вже отримали передоплату в розмірі 1,7 млрд. дол.

"Ще на 250 млн. дол. ми надаємо транспортні послуги в рахунок погашення старого боргу. Окрім того, Західна Європа недовибирає законтрактований раніше газ, і "Газпром" скорочує обсяг експорту. Відповідно скорочується і сума оплати за транзитні послуги "Укртрансгазу". Але все одно росіяни нам мусять заплатити більш як 300 млн. дол. за транзит свого газу", - сказав він.

На запитання, чи зможе "Нафтогаз України" продавати газ власного видобутку з огляду на заборону реекспорту російського, Діденко відповів:

"Це дуже тонкий аспект. Але в принципі ніхто не може нам цього заборонити… Питання в тому, захоче чи не захоче кінцевий споживач одержувати негазпромівський газ, а також — за якою ціною і на яких умовах?".

Що стосується переданого Юлією Тимошенко листа президенту Єврокомісії Баррозу з проханням про те, щоб Європейський Союз закупив (оплатив) для української газотранспортної системи технічний газ, то Діденко сказав, що відповіді на нього Україна ще не отримала.

"Поки що немає, адже минуло зовсім небагато часу", - сказав він на питання, чи є вже відповідь від Єврокомісії.

"Ми дуже цінуємо, що політиків такого високого рівня цікавлять ці проблеми. Та ми все-таки хочемо відчути цей процес на рівні європейських компаній, які реально можуть це зробити та які безпосередньо в цьому зацікавлені", - додав Діденко.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування