Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Долар може стрибнути до 10 гривень цього тижня?

Понеділок, 23 лютого 2009, 10:18

Курс долара цього тижня може досягти 10 гривень. Про це пише "Комерсант-Україна", посилаючись на думку експертів. У суботу-неділю курс готівкового долара вперше за півтора місяця перевищив 9 грн/$.

Цьому передувало планомірне подорожчання валюти на міжбанківському ринку, де, за даними інтернет-системи UkrDealing, долар підскочив з 8,05/8,20 грн/$ у понеділок до 8,31/8,55 грн/$ у п'ятницю. При цьому НБУ не хотів змінювати тактику і продавав валюту по 7,79 грн/$, що лише на 9 коп. вище незмінного офіційного курсу. У неділю банки в Києві продавали долар по 9,0-9,2 грн/$.

Девальвацію гривні банкіри пояснюють економічною і політичною нестабільністю.

"Ріст курсу був очікуваним, прогнози починають збуватися. Тепер він буде рости далі через економічну і політичну ситуацію в країні. Економіка зупинилася, експорту немає, а політики домагаються своїх цілей напередодні виборів",– вважає скарбник одного з банків.

"Таке завжди відбувається, коли курс штучно регулюють. У Нацбанку немає грошей, продавати до одержання другого траншу МВФ їм нічого",– говорить один з банкірів.

Другий транш мав скласти SDR 1,8 млрд, або $1,847 млрд. На думку співрозмовника, якщо долар буде дорожчати так швидко, цього тижня він може досягти 10 грн/$.

Головною причиною девальвації банкіри вважають ручне регулювання курсу.

Ще 11 лютого НБУ заборонив банкам проводити валютні операції (у тому числі за дорученням клієнтів) за курсом, що "істотно перевищує середньозважений курс ринку" – у четвер 7,87 грн/$. "Останнім часом НБУ постійно шле банкам листи з вимогою проводити валютні операції за курсом, що він бере зі стелі,– розповідає один зі скарбників.– Банки, що прив'язані до НБУ і не можуть без його рефінансування, втрачають клієнтів, а банки, яким наплювати, видумують виверти, наприклад прив'язку до євро або рубля, або комісії".

Утім, керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький стверджує, що до кінця березня Нацбанк може витратити на підтримку курсу близько $2,5 млрд.

На його думку, на валютний ринок тисне відсутність чітких планів по зміні держбюджету.

"Коли представники виконавчої влади говорять про те, що дефіцит бюджету і джерела його фінансування не викликають стурбованості, вони тим самим дають МВФ сигнал, що послаблює його прагнення до продовження співробітництва. І бізнес бачить невизначеність перспектив продовження кредитної програми з фондом",– заявив агентству "Інтерфакс-Україна" пан Литвицький.

Дані НБУ говорять про те, що в нього залишилося небагато грошей для інтервенцій. Міжнародні резерви НБУ на 1 лютого склали $28,82 млрд, а до 31 березня валові резерви НБУ (без урахування другого траншу) повинні бути не менше $26,3 млрд.

Таким чином, на інтервенції залишається $2,5 млрд, але, за даними пана Литвицького, з початку лютого НБУ вже продав на міжбанку $1,15 млрд. З урахуванням необхідної проплати НАК "Нафтогаз України" до 7 березня близько $360-450 млн за газ у НБУ залишаються вільними $0,92-0,96 млрд – по $35 млн на день.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...