Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Беркут" помилково відірвав людині руку. Правозахисники вимагають відставки Луценка

Понеділок, 23 лютого 2009, 13:26

Меджліс кримськотатарського народу вимагає від Генеральної прокуратури негайно розслідувати всі обставини нападу співробітників спецпідрозділу міліції "Беркут" на будинок родини Хаїрових у селищі Мирне Сімферопольського району, у результаті якого господар будинку отримав каліцтва.

Як повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на прес-службу меджлісу, інцидент відбувся о першій годині ночі в неділю.

У будинок родини Хаїрових увірвалися понад 10 озброєних співробітників "Беркуту" в екіпіруванні. Вони зламали двері, вікна й закидали будинок світлошумовими гранатами, одна з яких при вибуху відірвала руку літньому господарю.

Крім господаря в будинку знаходилися його дружина і дорослий син, які не постраждали.

За свідченнями членів родини Хаїрових, після того, як міліціонери поклали їх на підлогу, їхній керівник у цивільному телефоном з'ясував, що співробітники спецпідрозділу помилилися адресою при операції із затримання злочинця.

На місце події прибули перший заступник голови меджлісу Рефат Чубаров і керівник юридичного управління меджлісу Еміне Авамілєва, які повідомили про подію в ГУ МВС України в Криму і прокуратуру Криму. Вони також порадили членам родини Хаїрових написати заяву на ім'я прокурора Криму.

Слідча оперативна група сімферопольського райвідділу міліції і співробітники прокуратури оглянули місце події і зібрали речові докази та свідчення.

Меджліс вимагає від Генпрокуратури притягти до відповідальності осіб, винних у інциденті.

Як повідомив начальник відділу зв'язків із громадськістю ГУ МВС у Криму Олександр Домбровський, "дана ситуація була зв'язана з питаннями затримання злочинця, оголошеного в розшук за здійснення тяжкого злочину", і який за даними міліції знаходиться в районі села Мирне. Правильність дій співробітників міліції перевіряє прокуратура і відповідні служби ГУ МВС. Наслідки інциденту такі, зазначив Домбровський, що "громадянам будуть точно принесені вибачення".

Разом із тим, правозахисники вважають, що міністр внутрішніх справ Юрій Луценко повинен нести персональну політичну відповідальність за такі злочини.

Так, Вінницька правозахисна група заявляє, що "бандитський" напад "Беркута" на Хаїрових "став логічним продовженням традиції зухвалої брутальної безкарності, що плекає серед підлеглих усіх рівнів міністр внутрішніх справ".

ВПГ просить уповноваженого ВР з прав людини Ніну Карпачову невідкладно відкрити провадження за фактом нападу на родину Хаїрових, а також наполягає на необхідності негайної відставки Луценка, "як особи, діяльність якої на посту міністра становить небезпеку спокою та правопорядку в державі".

Також правозахисники закликають провести парламентські слухання про причини порушень прав людини правоохоронними органами і шляхи їх подолання.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...