Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Ющенка взялися за переговори з МВФ, бо Тимошенко "ні до чого не домовилась"

Понеділок, 23 лютого 2009, 14:10

Наступного тижня можуть відбутися переговори з Міжнародним валютним фондом щодо другого траншу.

Про це заявив перший заступник глави секретаріату президента, представник президента у Кабінеті міністрів Олександр Шлапак, повідомляє прес-служба глави держави.

Він нагадав, що підписану торік з МВФ угоду було порушено урядом, зокрема, не було утримано показник бюджету 2008 року у розмірі 1% від ВВП.

Крім того, було порушено вимогу прийняти 2009 року бездефіцитний бюджет (за розрахунками МВФ, розмір дефіциту складає близько 10% від ВВП з урахуванням 44 млрд. на рекапіталізацію банків).

Також через прийнятий парламентом закон про держбюджет допущено пряме втручання уряду в конституційні повноваження НБУ і не вдалося досягнути збалансованості на валютному ринку, зауважив представник секретаріату.

"Це основні претензії, які МВФ висунув Україні", – сказав Шлапак. За його словами, наприкінці січня місія МВФ прибула до України з'ясувати, як українська влада пропонує вирішити ці проблеми.

"Президент поінформував, що він готовий підтримати виправлення ситуації щодо усіх напрямків. На той момент були сформульовані певні вимоги МВФ і президент сказав, що він у рамках своєї компетенції підтримає ці вимоги для того, щоб продовжити співпрацю з МВФ", – повідомив Шлапак.

Водночас він зауважив, що основними суб'єктами відносин з МВФ залишаються уряд та НБУ. "З урядом МВФ не зміг домовитися ні до чого", – сказав Шлапак.

Він повідомив, що МВФ пропонує ще раз переглянути програму, при цьому зазначаючи, що усвідомлює, як ситуація змінилася порівняно з жовтнем. Проте місія продовжує наполягати на виправленні низки надзвичайно важливих питань.

"На цьому тижні, маю надію, ми проведемо серйозні консультації разом з урядовою стороною, з Нацбанком для того, аби виробити єдину позицію української сторони у переговорах з МВФ. Сподіваюся, що на цьому тижні відбудеться нарада за участю керівництва держави, щоб узгодити таку позицію", – сказав Шлапак.

За його прогнозом, якщо будуть знайдені відповіді на більшість питань, які поставлені фондом, то вже на початку наступного тижня буде можливість запросити місію МВФ для завершення перегляду програми, щоб прийняти на початку наступного тижня у парламенті необхідні законодавчі акти й домовитися про отримання наступного траншу.

При цьому Шлапак пояснив додаткові репутаційні втрати від поточного стану співпраці з МВФ: "Жоден серйозний інституційний інвестор, починаючи із Світового банку або інших держав, не сідає з нами за стіл переговорів, поки у нас немає програми з МВФ. Маю надію, що це завдання ми успішно вирішимо".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування