Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко хоче скоротити список дорогого імпорту

Понеділок, 23 лютого 2009, 15:42

Президент Віктор Ющенко звернеться до Конституційного Суду щодо статті 36 закону про запровадження тимчасових надбавок до діючих ставок ввізного мита на імпортні товари.

Про це повідомив під час брифінгу перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак, повідомляє УНІАН.

Він нагадав, що минулого тижня Ющенко підписав закон "Про внесення змін до деяких законів України з метою поліпшення стану платіжного балансу України у зв`язку із світовою фінансовою кризою".

За словами Шлапака, президент підписав цей закон, врахувавши ідеологічну обставину – необхідність підтримки національного виробника, але закон є небездоганним.

Шлапак нагадав, що президент уже застосував право вето щодо цього закону, оскільки він передбачав, що перелік товарів, на ввіз яких встановлюється додаткове мито, встановлює Кабмін. Після виправлення цієї норми шляхом передачі такого права парламенту президент підписав закон.

Проте найближчими днями очікується подання до Конституційного Суду України стосовно конституційності статті 36 цього закону, яка передбачає можливість надати урядові право продовжувати на півроку дію додаткових мит.

"Неконституційно передавати уряду право на продовження митних ставок, оскільки, відповідно до Конституції, це прерогатива парламенту", – констатував Шлапак.

Він додав, що викликає питання і сам перелік товарів. Зокрема, до нього внесені товари, що імпортуються з країн, з якими укладено угоди про режим вільної торгівлі, або товарів, обсяги експорту яких дуже малі або мають тенденцію до зменшення.

"Оскільки закон передбачає право КМУ знизити мито до попередньо існуючого, президент у своєму листі просить негайно розглянути цей перелік і мінімізувати його", – сказав перший заступник глави Секретаріату.

20 лютого президент підписав закон "Про внесення змін до деяких законів України з метою поліпшення стану платіжного балансу України у зв`язку із світовою фінансовою кризою".

Закон передбачає запровадження терміном на шість місяців тимчасової надбавки у розмірі 13% до діючих ставок ввізного мита. Ця надбавка запроваджується виключно з метою відновлення рівноваги платіжного балансу, стан якого визначено критичним відповідно до діючих правил, та прирівнюється до ввізного мита у розумінні закону України "Про Єдиний митний тариф".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
07:33
Ракетний удар: ворог атакував енергооб’єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
Усі новини...