Яценюк вважає, що якби діяв як Стельмах, то вже давно б сидів

Понеділок, 23 лютого 2009, 18:14

Кабінет міністрів повинен терміново відновити діалог із МВФ, оскільки відсутність другого траншу фонду стало основною причиною нового різкого падіння курсу гривні відносно долара США та інших іноземних валют.

Про це заявив лідер громадської ініціативи "Фронт змін" Арсеній Яценюк на прес-конференції у Львові, повідомляє Обком з посиланням на прес-службу Яценюка.

Депутат відзначив, що "негативний сигнал від МВФ є прямим сигналом для інвесторів".

"Звідки взявся долар по 9 гривень? По-перше, зрозуміла усім важка загальноекономічна ситуація. Але, я вважаю, що кожна ситуація має тональність", - сказав Яценюк.

"Україна не одержала другого траншу МВФ, уряд і НБУ не одержали золотовалютних резервів для стабілізації курсу долара. Саме тому в НБУ немає можливості в повному обсязі підтримувати стабільність", - пояснив депутат.

"Необхідно продовжити переговори й одержати другий транш. Що стосується будь-яких інших кредитів, я глибоко сумніваюся в тому, що Україна зможе їх одержати, особливо, якщо така позика має політичне забарвлення", – додав він.

Яценюк також висловив упевненість у тому, що продавати валюту таким чином, як це робить сьогодні Нацбанк, не можна, оскільки необхідно її реалізувати всім учасникам ринку – лімітованими обсягами, щоб уникнути спекуляцій.

"Якби я продавав валюту таким чином у 2004-му році (з січня 2003 року до лютого 2005 року Яценюк обіймав посаду першого заступника голови НБУ, в. о. голови НБУ), ми б сьогодні не змогли провести нашу зустріч. Я думаю, що мені довелося б після цього року чотири відсидіти за ґратами", – сказав він.

На думку Яценюка, помилка НБУ полягає в тому, що голова Центробанку Володимир Стельмах надто "прогнувся" перед урядом.

"Побоявся відповідальності за інфляцію і тому включив задню передачу за курсом. І друга помилка – за таких умов НБУ повинен бути незалежним. У тому числі, він повинен був вийти з закритою або відкритою критикою держбюджету", – наголосив депутат.

Яценюк також застеріг НБУ й уряд від спроб стримування інфляції за рахунок курсової політики, відзначивши, що за нинішніх умов це неможливо.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування