У ЄС бояться, що "колапс" в Україні та її сусідках зашкодить Західній Європі

Вівторок, 24 лютого 2009, 10:15

Колапс економік та фінансових систем країн Східної та Центральної Європи, включно з Україною, призведе до катастрофи в Західній Європі.

Така основна ідея блоку статей, опублікованих у британській газеті "Файненшл таймс" щодо економічної ситуації у Східній та Центральній Європі, передає "Бі-Бі-Сі".

"Файненшл таймс" (ФТ) демонструє розбіжності в ЄС щодо фінансування енергетичної програми та грошової допомоги східним сусідам Євросоюзу, незрозумілість ситуації у Міжнародному валютному фонді, який потребує мільярдів нових коштів і водночас має надавати позики Угорщині, Україні, Латвії та іншим.

ФТ нагадує, що Україна взамін на позику стендбай у понад 16 млрд доларів погодилася запровадити гнучкий механізм обміну валют, рекапіталізувати банки, ліквідувати дефіцит бюджету в цьому році і ужорсточити монетарну політику.

Однак Україна поки що не спромоглася і не дуже намагалася виконати умови, на які погодилася в листопаді, про що неодноразово казали експерти, зазначає "Бі-Бi-Сі".

Між тим, найбільше України стосується стаття Квентіна Піла під назвою "криза в Києві випробовує терпець Берліна і Москви".

Піл пише: "Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр зазвичай за словом у кишеню не лізе. В інтерв'ю минулого тижня він вільно говорив на теми боротьби зі світовою фінансовою кризою і стосунків з Росією. Проте на одне питання він не мав відповіді: що робити з кризою в Україні. "Не на все у нас є відповідь", - сказав він з усмішкою".

Газета нагадує, що Україна є транзитером газу, а російський Кремль "не великий прихильник" теперішньої влади в Києві.

Критикує її і Штайнмайєр - за протистояння між президентом Віктором Ющенком та прем'єром Юлією Тимошенко в той час, як ВВП країни зазнав, як пише газета, "колапсу", впавши на 20% у січні порівняно з минулим роком.

Газета, проте, цитує й іншу точку зору - колишнього радника українського уряду Андерса Ослунда, який каже, що в Україні просто відбувається дуже демократична дискусія.

Ослунд каже, що Україні потрібно додаткових 5 мільярдів доларів, і що це порівняно невелика сума, відсутність якої завдасть значно більших збитків.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування