Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Томенко згадав, як Ющенко не дав урізати елітні пенсії

Вівторок, 24 лютого 2009, 11:09

Завдяки позиції секретаріату президента та самого президента Віктора Ющенка у 2005 році Конституційний Суд прийняв рішення про заборону обмежувати максимальні пенсії в Україні.

Про це заявив заступник голови Верховної Ради Микола Томенко, коментуючи слова першого заступника глави секретаріату президента Олександр Шлапака про зміну пенсійного законодавства, повідомляє прес-служба депутата.

Він переконаний, що елітні пенсії можна було зліквідувати ще у 2005 році. При цьому Томенко нагадав, що ще чотири роки тому прем'єр Юлія Тимошенко та він, як віце-прем'єр з гуманітарних та соціальних питань були ініціаторами ліквідації пільгових пенсій в Україні.

Згідно з законопроектом, який був запропонований урядом Тимошенко у 2005 році, передбачалося встановити максимальну пенсію, яка не повинна була перевищувати 10 мінімальних пенсій, додав депутат.

Однак, нагадав Томенко, до КС у 2005 році звернулися більше 50 народних депутатів, серед яких представники Партії регіонів, КПУ, НРУ та інших політичних сил.

У своєму поданні вони зауважили, що "зазначеними положеннями запроваджено обмеження та зменшення розміру пенсій окремим категоріям громадян України, що призводить до звуження змісту та обсягу права на пенсійне забезпечення".

Найцікавіше, що ключовим аргументом для остаточного прийнятті рішення Конституційним Судом була позиція президента, наголосив Томенко.

За його словами, у рішенні КС було сказано, що президент у листах до суду "звертає увагу на те, що поставлені народними депутатами питання необхідно розглядати як у контексті конституційної заборони звуження змісту та обсягу існуючих прав при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних, так і з урахуванням особливостей правового статусу кожної з категорій осіб, зазначених у відповідних законах".

"Президент вважає, що оспорювані положення законів порушують встановлені Конституцією та відповідними законами гарантії матеріального та соціального забезпечення суддів", - йшлося у рішенні КС.

Томенко радить чиновникам секретаріату президента вивчати документи президента та рішення Конституційного Суду. "Водночас, це не означає, що на сьогоднішній день не можна реалізувати ініціативу нашої команди, яку президент завадив нам зреалізувати у 2005 році", - переконаний віце-спікер.

"Сьогодні, якщо команда президента нарешті зрозуміла, що елітних пенсій в Україні не повинно бути, це можна дуже швидко зреалізувати. Однак, через те, що цю ідею не підтримала команда президента у 2005 році, ми втратили чотири роки", - додав він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування