Балога: якщо і підчищати уряд, то разом з Тимошенко

Вівторок, 24 лютого 2009, 12:02

Кадрові зміни в уряді треба розглядати тільки разом із призначенням нового прем'єра, переконаний глава секретаріату президента Віктор Балога.

На його думку, "наполегливе бажання прем'єра Юлії Тимошенко сформувати "команду однодумців" означатиме встановлення в уряді диктату лише однієї думки - самого прем'єра", повідомляє прес-служба президента.

При цьому Балога вказав на очевидну невідповідність кадрових планів Тимошенко вимогам Конституції. Поряд із юридичними аспектами можливих змін у складі Кабміну глава секретаріату звернув увагу на низку політичних моментів.

За його оцінкою, у діяльності Верховної Ради шостого скликання значно вищий відсоток політичної корупції, ніж у попередньому складі парламенту.

"Ця ситуація викликає дуже чіткі аналогії з 2006 роком, тодішньою поведінкою соціалістів і їхнього лідера Мороза. Зараз його вміло наслідує фракція комуністів, яка навчилася з великою вигодою для себе міняти ленінські ідеали на прагматичні відсотки від реалізації суто "буржуйських" схем", - зазначив Балога.

"А посада голови Держкомархіву - приємний бонус від Тимошенко за постійну підтримку і допомогу. Абсурдність і цинізм такого стану справ у парламенті бентежить всього десяток-другий депутатів, зате влаштовує всіх інших, у тому числі й голову Верховної Ради", - додав він.

Балога зазначив, що прем'єр через зміни в складі Кабміну хоче одночасно вирішити кілька питань. Зокрема, "забетонувати" будь-які прояви інакодумства міністрів і досягти доведеної до автоматизму одностайності голосування за урядові рішення.

Крім того, витиснути з уряду тих урядовців, які є перешкодою на шляху втілення кон'юнктурних планів Тимошенко і БЮТ, додає Балога.

Також, за його словами, прем'єр заплатить міністерськими портфелями за свою підтримку у ВР тим політичним силам, які раптом почали виявляти невластиву раніше палку любов до керівника уряду.

"Саме через це у зоні ризику опинилися міністри, до роботи яких не було пред'явлено жодних серйозних претензій. Однак їхнім потенційним наступникам слід розуміти, що їм пропонується не реальна участь в діяльності уряду, а тільки ілюзія", - переконаний Балога.

Глава секретаріату зазначив: "Є всі підстави припустити, що БЮТ у будь-який спосіб вербуватиме депутатів для результативного голосування, тих же комуністів і "любих друзів", що лише посилюватиме корупційний розпад парламенту".

"Але навіть кадрове оновлення Кабміну не зніме з прем'єра відповідальність за економічну кризу в країні, масові звільнення, зростання боргів, падіння життєвого рівня людей", - підкреслив Балога.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування