Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Президент робить новий підкоп під суддів

Вівторок, 24 лютого 2009, 12:19

Президент Віктор Ющенко просить Конституційний суд України дати тлумачення низці положень Конституції щодо призначення та обрання суддів.

Про це повідомляє сайт президента.

"Прошу Конституційний Суд України дати офіційне тлумачення положенням пункту 26 частини першої статті 85, пункту 22 частини першої статті 106, частини п'ятої статті 126, статті 149 Конституції України в контексті питання, в який спосіб має діяти орган, що обрав або призначив суддю на посаду, в разі встановлення після набуття суддею повноважень обставин, що унеможливлювали його призначення (обрання) на посаду або перебування на такій посаді", - йдеться у конституційному поданні Ющенка.

Підставою для звернення до Конституційного Суду є неоднозначність розуміння органами державної влади, посадовими особами названих положень Конституції України при вирішенні питань щодо скасування рішень про призначення (обрання) суддів.

Конституція наділяє президента та Верховну Раду відповідними повноваженнями призначати чи обирати на посади суддів осіб, які відповідають вимогам, установленим Конституцією та законами України, а також звільняти суддів з посад з підстав, визначених Конституцією, йдеться в звернені.

Президент зазначає, що після призначення та вступу особи на посаду судді можуть бути виявлені обставини, які унеможливлювали таке призначення (обрання) й існували на момент прийняття відповідного рішення, але про них не було відомо уповноваженому суб'єкту.

"Вбачається, що в разі виявлення таких обставин має бути скасовано відповідний акт про призначення на посаду судді", - йдеться у конституційному поданні.

Водночас скасування акта про призначення на посаду судді у зв'язку з виникненням вищеназваних обставин означає припинення перебування судді на посаді в інший спосіб, ніж визначено положеннями частини п'ятої статті 126 Конституції України, - зазначає президент.

Проте зазначені положення Основного Закону не передбачають відповідних підстав звільнення судді з посади в разі встановлення обставин, які унеможливлювали його призначення (обрання), вважає Ющенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...