У Росії почали кампанію, щоб довести, що геноциду українців не було

Четвер, 26 лютого 2009, 10:54

У середу у Росії вийшов DVD-диск та книга з архівними документами, які заперечують те, що Голодомор 1932-33 років був геноцидом українського народу.

Про це повідомляє "The Associated Press".

У виданні російські документалісти обґрунтовують офіційну думку Кремля про те, що Голодомор часів Сталіна, який забрав життя мільйонів людей, був спільною трагедією для всіх народів СРСР.

"Немає жодного документу, який би навіть опосередковано підтверджував те, що до України була застосована інша стратегія і тактика, ніж до інших регіонів. І нема жодного документу, який би підтверджував, що ця стратегія і тактика мала на меті геноцид", - заявив голова Федерального архівного агентства Росії Володимир Козлов.

За його словами, голод став результатом жорстокої сталінської політики колективізації і широко розповсюдженої практики конфіскації зерна у селян, яке експортувалося закордон для забезпечення потреб оборонного комплексу і "шаленої" кампанії індустріалізації, розгорнутої тоді Сталіним.

Козлов зазначив, що політика тодішнього режиму, спрямована на розкуркулення селян, однаково застосовувалася на всій території Радянського Союзу.

Як пишуть РИА Новости, у Москві було представлено першу збірку розсекречених документів "Голод в СРСР. 1930 - 1934".

У виданні містяться попередні підсумки роботи істориків та архівістів, які будуть опубліковані в кінці 2009 року в тритомній збірці "Голод в СРСР".

У підсумковому дослідженні будуть оприлюднені більше 6 тисяч документів - матеріали ЦК ВКП (б), державних і радянських установ, органів ОДПУ-НКВС, а також, листи простих трудящих в органи влади і пресу, які, за словами керівника Федерального архівного агентства, "представлять дуже докладне висвітлення голоду".

Як відомо, президент Віктор Ющенко закликає світ визнати Голодомор 1932-33 років актом геноциду проти українського народу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування