Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українські станції-нишпорки переходять на новий режим

Четвер, 26 лютого 2009, 11:28

Українські станції попередження про ракетний напад у Мукачеве й Севастополі о 0:00 четверга вийшли з режиму бойового чергування в інтересах Росії й будуть планово переведені на режим роботи у якості українських засобів контролю космічного простору після проведення місячного техрегламенту.

"У зв'язку з завершенням дії україно-російської угоди про СПРН від 1997 року, у нуль годин 26 лютого четверга наші вузли виведені з режиму бойового чергування і поставлені на регламент технічного обслуговування", - повідомив "Інтерфакс-Україна" у четвер високопоставлений представник військових кіл.

"Проведення регламенту – штатний захід, який ми не мали можливості провести раніше, оскільки експлуатація СПРН здійснювалася російською стороною", - пояснив співрозмовник агентства.

"Після проведення місячного техрегламенту, вузли планово увійдуть у режим спрощеного денного функціонування як засоби контролю космічного простору", - повідомив він, уточнивши також, що частина вузлів продовжить роботу в цілодобовому режимі.

Відповідно до експертних оцінок, очікується, що переведення українських СПРН на новий режим роботи забезпечить 30%-ве скорочення витрат на їхнє обслуговування.

На сьогодні російська сторона цілковито підтвердила витрати української сторони на обслуговування вузлів в інтересах РФ у 2008 році, що оцінюються на рівні на рівні 2007 року ( $1,5 млн.) з урахуванням інфляції.

РЛС "Дніпро" системи попередження про ракетний напад у Севастополі й Мукачеве є власністю України. Відповідно до російсько-української угоди, інформація з цих РЛС, які ведуть спостереження за космічним простором над Центральною і Південною Європою, а також Середземномор'ям, надходила на центральний командний пункт СПРН Космічних військ РФ.

У лютому 2008 року РФ, яка завершує держвипробування станції нової серії типу "Воронеж-ДМ" під Армавіром, в односторонньому порядку вийшла з україно-російської міжурядової угоди про СПРН від 1997 року. Термін дії угоди завершується в лютому 2009 року.

Зі свого боку, Україна в серпні 2008 року вийшла з багатосторонньої угоди – у рамках СНД – про СПРН від 1992 року, стаття 6 якого забороняє підписантам передачу інформації від своїх СПРН іще комусь.

На даний час Україна відпрацьовує стратегію застосування станцій до 2015 року за двома напрямками: на внутрішньому, і на зовнішньому – у рамках міжнародної співпраці. Також відпрацьовується програма модернізації вузлів для забезпечення їх експлуатації до 2020 року.

У наступні роки Україна готує введення в лад нового комплексу СПРН, створеного із застосуванням нових технологічних рішень.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:22
Атеш: Одне з відділень 44 армійського корпусу ЗС РФ відмовилося атакувати Харківщину
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
Усі новини...
Реклама: