Переглядати угоду з "Газпромом" треба було ще влітку - Соколовський

Четвер, 26 лютого 2009, 12:23

Внесення змін до контракту між "Нафтогазом" і "Газпромом" за місяць після підписання свідчить про його недосконалість і неналежне експертне опрацювання.

Таку думку висловив уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомляє прес-служба глави держави.

Соколовський нагадав, що "Нафтогаз України" офіційно звернувся до "Газпрому" з пропозицією переглянути окремі положення газового контракту, укладеного компаніями 19 січня 2009 року.

Зокрема, "Нафтогаз" прагне змінити пункт, згідно якого у 2009 році компанія має оплатити "Газпрому" 40 млрд. кубометрів газу, зменшивши цей показник до 33 млрд.

Соколовський зауважив, що відповідно до контракту такі домовленості можливі за згодою сторін не пізніше, ніж за шість місяців до початку року поставки, тобто показники на 2009 рік мали бути уточнені до 1 липня 2008 року (до підписання контракту).

"Загалом зміни в довготермінових міжнародних договорах є звичайною практикою. Підстави для цього виникають внаслідок зміни умов і обставин виконання контрактів", - зауважив представник президента.

"Водночас після підписання контракту з "Газпромом" умови його виконання практично не змінилися. Відтак необхідність змінювати договір вже за місяць після укладання свідчить про його недосконалість і підготовку без належного експертного опрацювання", - наголосив він.

Соколовський зауважив, що Україна вже сьогодні має починати переговори про зменшення обсягів імпортованого газу у 2010-2019 роках для приведення контрактних умов у відповідність до енергетичної стратегії України і директив на переговори щодо співробітництва в газовій сфері, затверджених у 2008 році указами президента.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування