Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія давно робить кроки до скорочення співпраці з Україною

Четвер, 26 лютого 2009, 12:48

Росія вживає заходів зі скорочення промислової й військово-технічної співпраці з Україною, заявив віце-прем'єр РФ Сергій Іванов.

Про це він сказав в інтерв'ю "Російській газеті", опублікованому в четвер.

Відповідаючи на запитання щодо указу президента РФ про заборону військової й військово-технічної співпраці з Грузією і можливих санкцій до країн, які озброюють "режим Саакашвілі", у тому числі до України, Іванов сказав:

"Із низкою країн ми готові абсолютно безболісно перервати усі військово-технічні контакти. Але з Україною ситуація складніша. Ми продовжуємо залежати одне від одного, оскільки російсько-українська кооперація в оборонці склалася ще в радянські роки".

"Але ще до грузинської агресії було вжито низку заходів, спрямованих на припинення промислової й військово-технічної співпраці з Україною. Це неминучий процес, адже ми бачимо, до чого йде справа в сусідів. Ми не можемо ризикувати, особливо з огляду на прагнення українського керівництва вступити до НАТО", - заявив віце-прем'єр РФ.

У той же час, Іванов зазначив: "Розірвати одномоментно зв'язки (з Україною) ми не прагнемо і не можемо".

"Для того, щоб створити імпортозаміщувальне виробництво, наприклад, випуск двигунів для наших вертольотів, які сьогодні з російських компонентів збирають на Україні, потрібен час. Хоча робота така йде, можу вас у цьому запевнити. Ми ще якийсь період будемо отримувати з України і суднові двигуни", - зазначив він.

"Доти, доки на озброєнні Російської армії стоятимуть ракети СС-18 та літаки сімейства Ан, будуть існувати і зв'язки з конструкторським бюро Антонова і КБ "Південмашу". Не можна забувати, що права на інтелектуальну власність по таких ракетах і таких літаках за законом належать українцям", - додав віце-прем'єр РФ.

Іванов вважає, що "цілковито не залежати від України" Росія зможе, коли остаточно переозброїть РВСП (Ракетні війська стратегічного призначення) і ВПС (Військово-повітряні сили) вітчизняною зброєю та технікою: "У ракетників таке переоснащення іде, в авіації теж, причому семимильними кроками".

"А взагалі всі основні види озброєння і військової техніки, звісно, повинні бути російського виробництва. Що, втім, не означає, що колись ми взагалі нічого не будемо закуповувати на Україні", - додав російський віце-прем'єр.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування