У Європі спостерігають за "Газпромом" і "Нафтогазом", але втручатися не будуть

Четвер, 26 лютого 2009, 14:25

Європейська комісія пильно стежить за розвитком нової можливої комерційної дискусії між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України", яка може призвести до припинення постачань газу у країни Європейського Союзу.

Про це заявив представник європейського комісара з енергетичних питань Андріса Пієбалгса Ферран Тарраделлас Еспуні у четвер на прес-конференції у Брюсселі, коментуючи інформацію про можливе припинення постачань російського газу в Україну через відсутність оплати з боку "Нафтогазу".

"Комісія дуже пильно стежить за ситуацією в двосторонніх комерційних відносинах між Україною та Росією, тому що вона може вплинути на постачання в ЄС, як ми це бачили на початку цього року", - сказав Еспуні, цитує "Інтерфакс-Україна".

Водночас він додав: "Той факт, що ми пильно стежимо за ситуацією, не означає, що ми будемо втручатися в двосторонні торговельні відносини двох, за винятком питань, які будуть обговорюватися в плані проведення конференції 23 березня щодо транзитної системи України".

Говорячи про заходи, які Комісія розпочне у випадку припинення постачань газу, представник Єврокомісії зазначив, що ці заходи "прекрасно відомі".

Еспуні нагадав, що на випадок припинення постачань газу існують директиви безпеки постачань газу, які складаються з трьох фаз.

Перша починається промисловістю і включає заходи щодо постачань газу найважливішим споживачам.

Друга фаза починається державами-членами ЄС.

Третя – на засіданні газової координаційної групи виробляються заходи, що додатково мають бути розпочаті на національних рівнях із урахуванням потреб кожної країни-члена ЄС.

Крім того, за словами Еспуні, Пієбалгс пообіцяв незабаром представити нові директиви щодо постачань газу, а також деякі інші термінові заходи.

Представник єврокомісара також нагадав, що група європейських спостерігачів усе ще працює на місцях (у Росії й Україні), "оцінюючи будь-які проблеми в постачаннях газу між Україною та Росією".

"Ми робимо багато", - підсумував він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:45
оновлюєтьсяРакетний удар: в країні оголошена масштабна повітряна тривога
04:21
ISW: Україна б’є по Росії зброєю власного виробництва
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
Усі новини...