Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко пішов судом на митні нововведення, які більше дозволяють Тимошенко

Четвер, 26 лютого 2009, 15:49

Президент Віктор Ющенко просить Конституційний Суд визнати окремі положення закону "Про митний тариф України" такими, що не відповідають Конституції.

Відповідне подання глава держави направив до КС, брати участь у провадженні за ним уповноважено заступника глави секретаріату президента – представника президента у КС Марину Ставнійчук, повідомляє у четвер прес-служба президента.

Зокрема, йдеться про положення підпунктів 3.5, 3.6 пункту 3 статті 3 "Прикінцеві положення" закону від 31 травня 2007 року "Про митний тариф України" (в редакції від 4 лютого 2009 року).

Також ідеться про абзац 8-ий частини 2-ої статті 9 закону "Про зовнішньоекономічну діяльність" (у редакції від 4 лютого цього року) щодо ухвалення Кабінетом міністрів рішення про зменшення розміру, продовження дії, скасування тимчасової надбавки до діючих ставок ввізного мита на деякі товари.

Як сказано у відповідному конституційному поданні, доданий до ст. 3 закону "Про митний тариф" 3 пункт визначає, що у випадку досягнення платіжним балансом України критичного стану застосовується, як виняток, процедура запровадження, змін та скасування тимчасової надбавки до чинних ставок ввізного мита на деякі товари.

Перелік товарів, на які запроваджується така тимчасова надбавка, її розмір, зміни до зазначеного переліку товарів та розміру тимчасової надбавки встановлюються Верховною Радою за поданням Кабміну; тимчасова надбавка до чинної ставки ввізного мита вважається ввізним митом у розумінні закону "Про єдиний митний тариф"; тимчасова процедура запроваджується строком до 6 місяців.

Протягом цього строку за результатами консультацій, проведених у межах комітету з питань платіжного балансу СОТ, за потреби зменшення розміру тимчасової надбавки або її скасування, Кабмін має право здійснити таке зменшення, скасування шляхом видання відповідної постанови.

Якщо стан платіжного балансу України залишається критичним, Кабмін може продовжити дію тимчасової процедури на наступні 6 місяців – це теж оформлюється постановою, яка має бути офіційно оприлюднена не пізніше ніж за 30 календарних днів до дня закінчення першого шестимісячного періоду.

Крім того, Верховна Рада 4 лютого цього року внесла зміни до закону "Про зовнішньоекономічну діяльність", зокрема доповнила його частину 2-гу статті 9 абзацом 8-им, який уповноважує Кабмін зменшувати та скасовувати тимчасову надбавку до чинних ставок ввізного мита на деякі товари.

Ющенко вважає усі ці положення неконституційними, адже за Конституцією система оподаткування, податки і збори встановлюються виключно законами України і кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори у встановлених законом порядку і розмірах.

Крім того, запровадження, зміна та скасування тимчасової надбавки до чинних ставок ввізного мита на деякі товари та встановлення розміру цієї надбавки здійснюється Верховною Радою, а дані положення "делегують" ці повноваження парламенту Кабміну.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування