Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У ЄС хочуть "стабілізаційний пакет" для України і "вичистити політичну кімнату"

П'ятниця, 27 лютого 2009, 07:56

Європейський Союз має допомогти Україні, і йдеться не тільки про фінансову підтримку, але й про координацію дій.

Про це заявив Радіо "Свобода" депутат Європейського Парламенту від Румунії, голова делегації Євросоюзу у Комітеті парламентської співпраці Україна – ЄС Адріан Северин у кулуарах форуму "Україна – Європа", що проходить у Києві.

На запитання щодо фінансово-економічної ситуації в Україні та можливості дефолту він сказав: "Я не можу сказати, що банкрутство неминуче чи навіть можливе. Але, думаю, було б краще уникнути банкрутства".

За словами Северина, у ЄС розуміють "складність економічної ситуації в Україні, але Україна не єдина країна, яка зазнала страшної фінансової та економічної кризи".

Щодо допомоги ЄС Україні, він відзначив, що бачить "дві важливі ідеї, які ми тримаємо у центрі уваги".

"Ідея перша – зменшити політичні чвари і політичну нестабільність усередині країни, з’ясувавши, чим мають займатися лідери. Це потрібно для того, щоб вичистити всю політичну кімнату, провітрити її, щоб звільнити місце для справжньої політичної солідарності, яка дозволить України нормально проводити внутрішню і зовнішню політику", - пояснив Северин.

"І друга ідея: Євросоюз має визнати, що українська економіка є вирішальною для стабільності європейської економіки, політики та стабільності ЄС як спільноти", - додав він.

"Тож я пропонуватиму європейським колегам розробити спеціальний стабілізаційний пакет для України, враховуючи всі сфери її внутрішнього життя, включно з допомогою тим сферам, які можуть збанкрутувати, щоб запобігти поглибленню кризових явищ для Європи", - заявив Северин.

При цьому він наголосив, що "ідеться не тільки про гроші". "Треба підрахувати, скільки конкретно потрібно. Ми не знаємо, що говорять у банках. Але зазвичай це буває кредитна пропозиція stand-by від Міжнародного валютного фонду та Європейського Союзу", - сказав депутат Європарламенту.

"Але це не звичайна грошова позика. Ми повинні надати стратегічну підтримку. Ми повинні вчасно надати не тільки фінанси (кредити), але і вчасно корелювати нашу політику з українською політикою. Тільки це може допомогти європейським компаніям, які мають дочірні бізнеси в Україні, які інвестували в українську економіку, та банкам, що мають європейських власників і працюють в Україні. Це комплексний пакет", - наголосив він.

Він також не став називати, хто винен у тому, що другий транш кредиту Міжнародного валютного фонду для України затримується – президент Віктор Ющенко чи прем’єр Юлія Тимошенко, зазначивши: "Я не можу сказати, хто винен. Але думаю, що їхні дискусії роблять країну вразливою. Політичні лідери не повинні чубитися перед громадськістю. Вони повинні бути разом так довго, як це потрібно для країни".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування