Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Влада продовжує штампувати таємні документи, як за часів Кучми

П'ятниця, 27 лютого 2009, 10:45

Правозахисники наполягають на розкритті офіційних актів з грифом "Для службового користування", які продовжують видавати Верховна Рада, уряд та президентський секретаріат.

Співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров повідомив, що українська влада відмовляється оприлюднювати назви актів з грифом "Для службового користування", виданих після "помаранчевої революції", хоча більшість таємних документів нещодавнього минулого під тиском громадськості вже розсекречені.

Він підозрює, що, крім законної службової таємниці, яка охороняється законом, ці документи можуть містити протизаконні корупційні дії, пільги для посадовців та кулуарні політичні домовленості, передає "Німецька хвиля".

"Аналіз назв зазначених нормативних актів засвідчив, що серед них є певна кількість документів оборонної тематики. Проте, щодо більшості документів виникають серйозні підозри як стосовно обґрунтованості їхнього засекречення, так і щодо законності здійснення дій, які вони передбачають", - сказав Захаров.

Натомість, в правлячій коаліції переконані, що втаємничення деяких рішень влади відбувається в межах закону і є необхідним.

Депутат з фракції "Наша Україна – Народна самооборона" Юрій Ключковський каже, що такі закиди можна робити, лише маючи вагомі докази.

За словами Ключковського, який є експертом із законодавства та конституційного права, закон дозволяє владі не лише втаємничувати цілу низку категорій документів, а й не оприлюднювати їхні назви. Це, на його думку, відповідає світовій правовій практиці.

Як відомо, чинний президент Віктор Ющенко та прем’єр-міністр Юлія Тимошенко під час останньої президентської кампанії, в якій вони виступали соратниками, обіцяли відступити від практики попереднього керівництва країни засекречувати документи органів державної влади, які становлять громадський інтерес.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування