Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Луганчан лишили без води. Така ж доля може спіткати ще 7 областей?

П'ятниця, 27 лютого 2009, 12:41

Близько 200 тисяч мешканців Луганська і прилеглих населених пунктів у четвер лишилися без води через відключення від електропостачання насосних установок з огляду на заборгованість за електроенергію.

Як сказало газеті "Комерсант-Україна" джерело в департаменті електроенергетики Мінпаливенерго, найближчим часом очікуються масштабні відключення боржників ще в семи областях країни – Київській, Запорізькій, Херсонській, Миколаївській, Дніпропетровській, Одеській, Чернігівській та Івано-Франківській.

За даними мерії Луганська, води в місті не було в четвер через часткове чи повне відключення від електропостачання насосних установок, які подають воду в південні, східні і деякі центральні райони Луганська, а також населені пункти Стаханов, Алчевськ, Слов’яносербськ, Сватово і Щастя.

Генеральний директор ТОВ "Луганське енергетичне об'єднання" (ЛЕО) Віталій Цадо розповів виданню, що його компанія обмежила постачання електроенергії через заборгованість ТОВ "Луганськвода", яка складає 243 млн грн. У лютому було спожито електроенергії на 17 млн грн, а заплачено лише 4,5 млн грн.

За словами Цадо, піти на крайні заходи було вирішено через вимоги держпідприємства "Енергоринок" (державний оптовий продавець електроенергії). "У них жорстка умова – стовідсоткова оплата купленої електроенергії, тому що від цього залежать розрахунки генерувальних підприємств за газ", - заявив Цадо, додавши, що "Луганськвода" відмовляється вести переговори про шляхи погашення боргу чи його реструктуризацію.

Мер Луганська Сергій Кравченко заявив, що відповідно до законодавства ЛЕО не мало права відключати "Луганськводу" від постачань електроенергії.

А в самій компанії заявили, що звернулися до прокуратури з проханням втрутитися в ситуацію і оскаржили дії ЛЕО в суді.

Утім, за словами партнера юридичної фірми "Правові партнери" Андрія Доманського, дії ЛЕО не порушують законодавства. "Відключення не тільки дозволені, а прямо передбачені ст. 26 закону "Про електроенергетику", - сказав він.

Заступник гендиректора "Укренергоконсалтинг" Володимир Плечун вважає, що дії енергетиків є вимушеними. "Відповідно до нових правил "Енергоринку", які діють від початку цього року, якщо ми не забезпечуємо стовідсоткових розрахунків за електроенергію, держпідприємство постачає нам її за залишковою ознакою", - заявив він.

Як повідомив газеті міністр ЖКГ Олексій Кучеренко, займатися проблемою відключення води в Луганську буде уряд. Кабмін має намір ініціювати перегляд угоди про передачу цілісного майнового комплексу "Луганськводи" у концесію.

"Місцева влада віддала цю компанію в приватні руки, після чого, власне, і почалися затримки з оплатою. Уряд ініціюватиме перегляд цієї угоди і повернення державі цілісного майнового комплексу "Луганськводи", - сказав міністр.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
20:16
У Києві через ремонт обмежать рух транспорту на кількох вулицях
20:06
Остін: США виділяють $6 млрд на замовлення зброї для України
19:43
Генштаб: на фронті за день майже 80 бойових зіткнень, більше 20 атак на Авдіївському напрямку   
19:43
У Центробанку РФ стверджують, що конфіскація заморожених активів не вплине на фінстабільність Росії
19:42
Естонська розвідка: Ймовірність розвалу української оборони зменшується
19:35
Столтенберг: Російські шпигуни в країнах НАТО не завадять підтримці України
19:24
Підприємці Харківщини зможуть отримати вдвічі більший грант від держави на розвиток
19:20
відео, ОновленоЕвакуація лікарень у Києві: Кличко показав відео вивезення пацієнтів
19:20
СБУ назвала білоруські погрози київським лікарням проявами ІПСО
19:04
"Саду Квілінського більше немає": що відомо про засновника господарства, який загинув на війні
Усі новини...