Яценюк розповів, як Тимошенко тиснула на Стельмаха

П'ятниця, 27 лютого 2009, 13:52

Лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк вважає, що Нацбанк повинен конструктивно співпрацювати з урядом, однак утримуватися від "нерозумних" вчинків за його вказівкою.

Про це він заявив під час зустрічі з членами клубу випускників бізнес-школи Києво-Могилянської академії, повідомляє УНІАН.

"Нацбанку треба перестати робити дурниці, які він робив у минулому", - сказав Яценюк.

Він нагадав, що спочатку у квітні 2005 року, а потім у червні 2008 року, "НБУ вийшов з геніальною ініціативою ревальвації національної валюти".

"А знаєте, яка мета була? Про неї ніхто з широкої громадськості не знає… Прем`єр-міністр тисне на голову НБУ з мотивацією: якщо ви не зробите ревальвацію, я вас звинувачу в інфляції. Голова НБУ замість того, щоб вийти на пресу та це розповісти, починає опускати курс до 4,5 (грн./дол.) і думає, що він стримає інфляцію… Пам`ятаєте інфляцію за 2008 рік - 22%. Стримали? При цьому ми ще втратили близько 10 млрд. доларів, які могли купити в золотовалютні резерви України", - обурився Яценюк.

Крім того, він наголосив, що Нацбанку у вересні 2008 року не вдалося створити прозору модель рефінансування комерційних банків.

"На жаль, непрозорість моделі рефінансування банків, запровадженої у вересні, не стабілізувала курс і призвела до втрати довіри до банківської системи", - зазначив Яценюк.

Він висловив думку, що не всі українські банки витримають кризу, проте в цьому він вбачає і позитивний момент.

"Я думаю, що не всі банки виживуть після кризи. Це певне очищення, оскільки багато банків були під дуже поганим банківським наглядом… Інсайдерівське кредитування, погані активи - все це призведе до того, що ці банки ляжуть", - зазначив Яценюк.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування